Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Президентската институция няма правомощията да определи новите избирателни райони

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев коментира във Варна идеята на депутатите той да определи многомандатните райони. Радев каза, че за определянето на новите избирателни райони той няма правомощия, а президентската институция няма капацитет.

Нека депутатите, които предлагат такова едно райониране да свърши президентството, да не бягат от своята отговорност. Това би означавало, че те си представят, че България е президентска република, България е парламентарна република и, разбира се, трябва да се държат като депутати в парламентарна република. Президентът има ясни правомощия и ангажименти към изборният процес и те са регламентирани в Конституцията и не мисля, че с този закон трябва да се променят правомощията на президента по Конституция. Той няма нито правомощията конституционни, нито капацитета като институция да извърши такова райониране.

По отношение на инцидента с вертолета "Пантер" на военноморските сили, президентът каза, че днес ще посети и двамата пилоти във Военноморската болница, но няма да се произнесе за причините за инцидента до произнасяне на специалната комисия. Той отново потвърди тезата си, че пилотите у нас нямат достатъчно летателни часове, което създава риск за тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!