Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрояването на охранителен канал и гъстотата на сградите са основни причини за наводнението в "Аспарухово"

| обновено на 16.06.17 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Комбинация от фактори е довела до 13-те жертви при наводнението във варненсикя квартал "Аспарухово" преди три години.

Припомняме, че при него на 19 юни 2014 година загинаха 13 души.

Експертизата показва, че освен заради високата вълна, образувана от поройния дъжд и стръмния терен, бедствието е било смъртоносно заради позволеното застрояване на западния охранителен канал, обяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Всички жилищни постройки на улица "Горна Студена" от номер 68 до номер 50, където загинаха най много хора, са построени извън границите на имотите и са с изключително голяма плътност на застрояване.

Строителството на улица "Гривица" е извършено върху закрита част на западния охранителен канал.

Изводът на експертите е, че жертвите и материалните щети биха били значително по-малки, ако жилищните сгради не са били в коритото на дерето.

Експертите от БАН посочват още, че кметът на града е изпълнил задълженията си по плана за защита на населението от бедствия и аварии, но изпълнителната власт е трябвало да изготви методика за оценка от риска на наводнения.

По смисъла на тази методика тези природни образования не са дерета. По тази причина са липсвали и мерки за ограничаване на вредното въздействие.

След като адвокатите на наследниците на жертвите на наводнението в Аспарухово и на пострадалите от него се запознаят с резултатите от експертизата и 50-минутния клип за потопа, прокурорите по разследването ще излязат с окончателно заключение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!