Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноморски учения в Черно море

| обновено на 14.07.17 в 09:32
Снимка: БГНЕС

Военноморско учение "Бриз 2017" започва днес, с участието на над 1700 военни от България, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, САЩ и Турция.

В продължение на 10 дни 20 бойни и спомагателни кораби и катери ще провеждат тренировки в акваторията на Черно море. В "Бриз 2017" участва и Втората постоянна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев обясни подробности за учението:

Тази година ще обърнем особено внимание на съвместните действия със специализираните подразделения на съюзниците за специални операции, като в случая ще има един екип от морски пехотинци от Великобритания, от Кралските морски пехотинци, които ще обменят с нашите специални части и бординг групите процедури по задържане, проверка на кораб, както и противодействие на тероризъм.

Военноморско учение се провежда и в акваториите на Средиземно и Червено море. Маневрите са египетско-френски и са под името "Клеопатра-2017". Те ще продължат няколко дни, като в тях участват египетски и френски хеликоптероносачи от клас "Мистрал", фрегати и ракетни катери. Участват и военни самолети, способни да откриват и унищожават подводници, както и изтребители Ф-16 от египетските Военновъздушни сили.

Отработват се съвместни действия по настъпателни и отбранителни операции, както и елементи на морски десант.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!