Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Радев: България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените сили

Каракачанов: До края на годината ще бъде представен планът за нарастване на бюджета за отбрана

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че

България категорично закъснява с модернизацията на своите въоръжени сили, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава, който присъства на международното учение „Шабла 2017”, обясни тезата си относно модернизацията на българската армия: 

Постигането на два процента от Брутния вътрешен продукт (разходи за отбрана - бел. ред.) не означава непременно генериране на отбранителни способности. Наистина трябва да мислим много сериозно и за качеството вътре в тези два процента, но България не може повече да чака, защото въоръжените сили са на ръба. Най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи - кога какво ще се случва.
Международното учение „Шабла 2017”Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов двата процента за отбрана от БВП са гарантирани.
До края на годината ще бъде представен планът, с който ще нараства бюджета.
Аз не бих разглеждал въпроса от гледна точка на "първенци или опашка", аз бих го разглеждал най-вече от гледна точка на това как средствата, които трябва да се отделят, да бъдат изразходвани разумно, за да може да се увеличават способностите на нашите въоръжени сили.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!