Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Комплекс Калиакра" ще се обсъжда отново във вторник в София

"Да спасим Крайморска Добруджа" с апел за уволнение на експерти от БАН и Софийския университет

| обновено на 06.08.17 в 18:59
Снимка: БТА

Във Варна завърши обещаната от премиера Бойко Борисов среща с кметовете на Каварна, Балчик и Шабла по повод възникналото напрежение за защитена зона "Комплекс Калиакра". На нея присъстваха и представители на инициативния комитет "Да спасим Добруджа", както и браншовите организации на рибарите и земеделците. Срещата се проведе в сградата на община Варна. Участваха също вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов.

Срещата идва след отменената от министъра на околната среда и водите заповед за забрана на строителството, риболова и земеделието в защитената зона. Обсъдена беше ситуацията, възникнала след осъдителното решение срещу България на Съда на Европейския съюз. Направен беше опит да се постигне възможно най-правилнто решение за всички страни и за държавата. На срещата в пленарната зала на Община Варна присъстваха собственици на земеделски земи, рибари, както и жители на трите населени места. 

Министър Нено Димов направи преглед на всичко извършено през годините от различните правителства, като посочи, че вече е ясно, че има решение на ЕС, което от септември трябва да изпълняваме и което може да ни струва 40 000 лева дневно. Има и еднократна санкция от няколко милиона евро.  

Премиерът Борисов добави, че във вторник, 8 август, от 11 часа ще се състои голямо съвещание, на което ще присъства и министър Димов, за да се намери баланс между интересите на хората и решението на европейския съд, защото трябва да обясним и на данъкоплатците защо ще харчим техните пари за санкции.  

Министър-председателят посочи и че иска да се реши казусът така, че и България да не плаща санкциите, за които е осъдена, и същевременно собствениците на земи и всички, които правят бизнес, да бъдат стимулирани.  
Ще решим този проблем, защото ние сме тук, за да чуем хората,  подчерта още премиерът Борисов, като допълни, че разчита много и на неправителствените екологични организации, на които наистина гласът им се чува в Брюксел. 

СнимкаНа срещата присъстваха и представители на различни неправителствени организации, които поставиха своите проблеми.
 Хората питаха и какво точно ще се направи, че да няма такива строги рестрикции, тъй като се оказва, че заповедта на министъра не се отнася за риболова.
От своя страна кметовете на Каварна, Балчик и Шабла заявиха, че изцяло подкрепят хората, както и че искат да се намери спешно решение на въпроса.  

Тази сутрин от гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" разпратиха отворено писмо до медиите, в което настояват за незабавно уволнение на експерти от БАН и Софийския университет, които, според протестиращите, са картирали погрешно данни за имоти и кадастрални карти. 

Отправен е апел към главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да направи разследване за свързаност на действията на тези експерти със "зелените" неправителствени организации. 

Собствениците на имоти в Крайморска Добруджа, които протестираха срещу забраната за всякакви дейности в района, благодарят в отвореното писмо-декларация на министър-председателя Бойко Борисов за бързата реакция и очакват заповедта за отмяна на забраната да бъде официално подписана и обнародвана в "Държавен вестник". Освен това, те искат да участват в написването на интегрирания план за управление на защитените зони в Крайморска Добруджа.

СнимкаНа друга среща премиерът разговаря с представители на различни сектори в сградата на общинската администрация на Варна по повод намерения за мащабна инвестиция в района.

Варна - град на развитието, заяви кметът на града Иван Портних и представи вече готовите технически проекти за решаване на комуникационно-транспортните проблеми на Варна на срещата, на която присъстваха и министърът на транспорта Ивайло Московски, и министърът на финансите Владислав Горанов.

126 милиона лева отпуска държавата за нов инфраструктурен проект, който трябва да облекчи трафика във Варна. Идеята е да се изгради транзитен булевард, който ще извежда автобусите и леките автомобили от централната част, обясни премиерът Бойко Борисов:
В този булевард има по три ленти с по един локал. Стават четири и четири - осем ленти. Започват от входа на Варна и излизат горе към Златни пясъци. Пет съоръжения са. Той е транзитен булевард, а локалите ще дават възможност да се ползват кварталите, покрай които минават. Скъпо съоръжение, но архитектите нищо по-добро не предложиха за развитието на града. И затова, като перспектива на Варна, с така добре оформен девиз - "Град в развитие", без подобно инфраструктурно съоръжение, не виждам как би могло да защити това свое име.
Срокът за реализацията е две години. Министър-председателят обяви и че очаква през следващите дни да се проведе обществено обсъждане, за да бъде запозната обществеността във Варна, а кметът на града увери, че вече техническите проекти са готови, така че веднага може да започне тяхната реализация.

Това ще промени коренно Варна,  подчерта Иван Портних. Той припомни, че ще се финансират и обекти от образователната инфраструктура като нова сграда на математическата гимназия.

На тази срещата присъства и вицепремиерът Валери Симеонов, който открои като изключително успешна осъществената акция на Българската агенция за безопасност на храните във Варна. Той подчерта ролята на д-р Златина Димова -  нейния директор, и директора на областната дирекция на МВР - старши комисар Даниел Пашов. Стана ясно и че най-после е затворено заведението на "Св.Константин и Елена", което въпреки всички предписания, не изпълнява решенията на агенцията.

На срещата премиерът Борисов пое и ангажимент съвсем скоро да посети мястото на бившия завод "Полимери" в Девня,  където, според него, е извършена грандиозна кражба, но за това не се говори достатъчно и сега правителството дава около 15 000 000 лева за утилизацията на опасните химикали, които са истинска екобомба на територията на Варненска област. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!