Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятото се пречупва днес - на Преображение Господне

Преображение е празник и за иконографите

Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита празника Преображение Господне.  На този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход. Вярващите се причестяват.

В литургията се прибавя специално молитвено песнопение за "Освещаване на гроздето". Това е денят, в който се бере първото грозде, след което се благославя с молитва и се прикадява от свещеник в църквата.

Тъй като, според старото летоброене, Преображение е било на 19 август, предците ни казват, че от този ден "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа, дните и нощите застудяват,  водите в изворите и реките изстиват и вече не са за къпане.

Литургия се отслужи тази сутрин и в Троянската света обител. Преображение е празник и за иконографите. Над светия престол в църквата "Успение Богородично" в манастира ще бъде монтирана икона, на която са изобразени четири серафима.

Ангелите са копие на тези от църквата "Света София“ в Константинопол, като иконата е изработена от български зографи, посочи председателят на Българското иконографско сдружение Димчо Димчовски: 
Ще бъде внесена тържествено в храма, като иконата се монтира с лицето надолу над Светия престол - там, където се отслужва света литургия, защото там се срещат небето и земята по време на службата. 

На Преображение иконографи от страната и чужбина посрещат своя празник в Троянската света обител, където се провежда традиционния иконографски събор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!