Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП постави три условия за общ антикорупционен законопроект с ГЕРБ

БСП настоява бъдещият орган да се занимава с разследване и с корупционни престъпления по високите етажи на властта и неговият председател да се назначава от президента

| обновено на 02.09.17 в 13:21
Снимка: БГНЕС

Проектът на БСП за антикорупционен закон беше одобрен от Националния съвет на партията. Преди той да бъде внесен, ще се проведе още едно вътрешнопартийно обсъждане. За евентуален общ проект с ГЕРБ лидерът на БСП Корнелия Нинова постави три условия: антикорупционният орган да има разследващи функции, да се занимава с корупцията по високите етажи на властта, а председателят му да се назначава от президента.

Според Корнелия Нинова управляващите предлагат поредната имитация за борба с корупцията, защото предлаганият от ГЕРБ проект не предвижда единният орган да се бори с корупционни престъпления, нито има разследвания. Нинова заяви: 

Или започваме истинска борба с корупцията и го разбираме това или за пореден път има имитация, народът няма да го разбере и ще помете всички, защото във всички години на прехода имитации за борба с корупцията - много, резултат - никакъв. Чувството за несправедливост продължава да расте.

Лидерът на БСП каза още, че социалистите предлагат трайно законодателство, а  не за едно правителство и един президент.

Заседанието на "Позитано" 20 започна с доклад на Корнелия Нинова, която заяви, че новият политически сезон за социалистите трябва да бъде сезон на алтернативата. Тя набеляза стратегическа цел - борба с бедността и повишаване на доходите, като за целта са нужди промени в образованието, икономика и производство и борба с корупцията. Според Нинова, в България има два паралелни свята - един в представите на управляващите и един в реалния живот. Корнелия Нинова отбеляза:

Говорили сме си за паралелната държава, която краде, по независими експертизи, 10 милиарда лева годишно от джоба на всеки българин. И нека този политически сезон да бъде сезонът на алтернативата за БСП "За България". Да започнем с антикорупционното законодателство, защото разбирам, че не можем да направим нищо друго, ако не спрем политико-бизнес-олигархичната мафия, която краде тези 10 милиарда, за да ги преразпределим към онези социални слоеве, които имат нужда от тези пари.

На заседанието на Националния съвет не липсваха и критични гласове. Един от тях е на лидерът на БСП на Пловдив - област Георги Гергов, който заяви, че БСП е лидерска партия, само че от много лидери, не от един. Гергов каза още:

Абе нали обявяваме, че сме алтернатива. Ами или сме алтернатива, или сме аут, но ще стават интересни неща през есента, тъй че ще наблюдаваме, ще видим. Ние още не сме дали отговор защо загубихме изборите, защото ГЕРБ не ги спечели. Ние ги загубихме.

********
Проектите за антикорупционното законодателство, предлагани от ГЕРБ и БСП, фокусираха вниманието на обществото, политиците, магистратите и анализаторите, и станаха повод за сериозни дискусии през последните дни. Едно от основните различия между проектите на управляващите и опозицията е кой да избира председателя на новата агенция за борба с корупцията.  Според БСП правомощия за това трябва да има президентът. Вчера президентът Румен Радев изрази съгласие с идеята на левицата:

Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако това правителство е излъчено от същото това парламентарно мнозинство? Няма логика, коментира държавният глава.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева обаче даде да се разбере, че правителството не се отказва от позицията си - председателят на бъдещото антикорупционно звено да се избира от парламента. Според управляващите само така ще може да се гарантира прозрачност, отчетност и публичност в дейността на звеното. Тази позиция потвърди днес категорично и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветан Цветанов потвърди позицията на ГЕРБ, че НС трябва да назначава председателя на бъдещата антикорупционна агенция

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди позицията на партията си, че не президентът, а Народното събрание трябва да назначава председателя на бъдещата антикорупционна агенция.  Във Варна, където участва в традиционното издание на..

публикувано на 02.09.17 в 12:21