Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и румънски министри подписаха пет спогодби в различни сфери

| обновено на 03.10.17 в 15:39
Снимка: БГНЕС

В резиденция Евксиноград български и румънски министри подписаха пет спогодби в различни сфери. България и Румъния са острови на безопасност и сигурност, заяви румънският премиер Михай Тудосе на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

Едната спогодба е в сферата на социалната политика, другата е за потвърждаване на протокола за реадмисия между двете държави. Третата спогодба е между морските администрации на двете страни в областта на безопасността на корабоплаването. Подписана е и спогодба за взаимна доставка на електроенергия при аварийни ситуации. И двамата премиери бяха категорични, че България, Румъния, Сърбия и Гърция могат да станат център на енергийна стабилност в тази част на Европа.

По въпроса „Шенген“ премиерът Бойко Борисов каза, че е убеден, че двете държави се справят много по-добре от шенгенските държави с охраната на общите европейски граници. Румънският му колега посочи, че двете страни са „осъдени“ да бъдат заедно и особено в Шенген, защото са получили оценка на най-високо ниво в ЕК.

Освен това, ще бъдат създадени съвместни търговски къщи между България и Румъния за износ на арабските пазари на агнешко месо и на български плодове и зеленчуци.

Подписано е и споразумение в сферата на икономиката и инвестициите. Двамата премиери казаха, че ще настояват в Европа – балканските държави да бъдат приоритетни.

И двете държави отбелязват като основен проблем острия недостиг на работна ръка. Българският премиер добави, че в България безработицата е 5%, но особено в сферата на туризма кадри не достигат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!