Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. комисар Николов: Няма да има населени места без пожарна безопасност

Снимка: БГНЕС

Недостатъчното финансиране и липсата на кадри са причините за готвеното закриване на пожарни служби в страната. Това заяви в Ловеч главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“. Според новите изисквания екипите трябва да са по трима огнеборци.

Главен комисар Николов посочи, че годишната издръжка на най-малките пожарни участъци в страната е между 230 и 250 хил. лв.

Това са парите, с които разполагаме тази година. Това са хората, с които разполагаме. Някои от участъците, които ще бъдат закрити, допреди 12 години имаха по 5 човека само. Успяхме да окомплектоваме с по 11 души. Но при сегашните условия са ни необходими реално 16 – 17 души.

Николов уточни, че закриването на малки участъци няма да остави населени места без пожарна безопасност, но ще има забавяне на екипите:

За да отговорим на изискването – 3-ма души да отидат, те ще отидат на 25-а минута, а досега двамата души можеха да отидат на 7-ата.

Утре в Министерството на вътрешните работи ще заседава комисия, която ще определи кои пожарни служби и участъци ще бъдат закрити.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!