Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вездесъщият" спечели голямата награда "Златна роза" и наградата на публиката

Снимка: Фейсбук

Филмът "Вездесъщият" спечели голямата награда "Златна роза" и наградата на публиката на 35-ия фестивал на българския игрален филм във Варна. Eто как режисьорът Илиян Джевелеков обясни каква е идеята на творбата:

Наблюдението – какво се случва около нас с тази техническа революция и достъпността на средства, които бяха привилегия на тайните служби само, а сега вече всеки обикновен човек може да си купи на достъпна цена. Това наблюдение провокира идеята, темата за това дали трябва да се спазват границите на личното пространство или не. Това е една от основните теми. Виждате какво се случва около нас и в медиите. Самите медии провокират разрушаването на това лично пространство с жълтата вълна в тях.

Актрисата Теодора Духовникова, която играе във "Вездесъщият", получи наградата за най-добра женска роля заедно с Ирини Жамбонас, отличена за ролята си във филма "Посоки" на Стефан Командарев.

"Посоки" получи специалната награда на журито и на акредитираните журналисти. Най-добър късометражен филм е "Корабът слънчоглед-1" на Васил Горанов, а филмът на Розие Хасанова получи наградата за дебют.

Актьорът Велислав Павлов спечели наградата за най-добра мъжка роля във "Вездесъщият". Най-добър режисьор е Илиян Метев за филма "Три четвърти". Най-добър оператор е Ненад Бороевич за филма "И после светлина", а за сценарий са отличени четиримата сценаристи на филма "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров.

Голямата българска актриса Татяна Лолова получи наградата "Златна роза" за цялостен принос и фестивалната публика я аплодира, станала на крака.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!