Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП настоява за преоценка на стойността на клиничните пътеки

Категорично против лимитираното здравеопазване сме, каза зам.-председателят на здравната комисия в НС доц. Георги Йорданов

БСП настоява за преоценка на стойността на клиничните пътеки в бюджета за следващата година. Това заяви, на среща с лекари в Ловеч, заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Георги ЙордановТой припомни, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 година: 

В тях не е отчетен трудът на медицинските специалисти. Категорично сме против лимитираното здравеопазване.

Според социалистите, ако не се промени системата на финансиране на държавните и общинските болници, много от тях са застрашени от закриване: 
И те ще бъдат закрити не само поради намалено финансиране, а поради демотивация и напускане на кадрите. Ние не се грижим за кадрите, подчерта Георги Йорданов и допълни, че е необходимо бюджетът за извънболничната помощ да се фиксира на 12 процента, за което настояват и общопрактикуващите лекари.

Вчера стана ясно, че Здравната каса планира да увеличи бюджета за догодина с почти половин милиард лева, като най-много средства ще са за болниците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!