Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областни управители искат законова промяна за язовирите, дадени на концесия

Снимка: БГНЕС

Осем областни управители от Североизточна България искат законова промяна за язовирите, дадени на концесия. Целта е ясно да бъде определено кой носи отговорност за контролирано изпускане на водоемите, така че да не се стига до водни бедствия, обясни управителят на Варненска област Стоян Пасев.  Той съобщи, че има два язовира на територията на Варненска област, в района на община Провадия, които нямат акт за собственост.

Не са регистрирани като язовирни стени, а има водосборка, което създава пречка и, при условие че няма стопани, няма от кого да се търси отговорност.

От действащите язовири най-лошо е състоянието на язовир "Елешница":

Има разрушаване на приливника. Буквално на стената на приливника е без покритие от бетон. Има работен проект за ремонт на стената. Мисля, че около 700 000 лева от "Напоителни системи". Финансиране няма. Явно не е приоритетен за държавата.

Стоян Пасев посочи, че е необходима спешна законодателна промяна в Закона за водите, която точно да определи кой носи отговорността, ако язовирите не се изпускат контролирано от концесионерите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!