Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Урумова: Всяка жена носи душа на самодива

Приказна история за български чудеса, за самодиви-пазителки, овчари-юнаци и забранена любов разказва първата книга на Искра Урумова.

"Откраднато“ е първа част от замислена трилогия с вече написани продължения – „Обречено“ и „Опазено“. Очакваме ги на специални дати догодина – 25 март (Благовещение) и 24 юни (Еньовден). Съвсем в духа на историята е да бъдат избрани тези празнични дни, тъй като символиката и фолклора са градивните елементи на романа.

Това не е стара народна приказка, това е съвременна история за митологични същества, които живеят сред хората тайно и до днес, владеят магически сили, пазят златни съкровища, воюват помежду си - за власт над земята и над човешките умове. Освен всичко друго романът "Откраднато" е и една разходка сред много красиви места в България, разказа в интервю за Радио Кърджали авторът Искра Урумова. Такива места са българските планини Родопи, Витоша, Странджа, Пирин, те са описани в специална карта в края на първата книга. Това са истински, много интересни места. Всички те имат красиви легенди и пазят тайни - това са село Кашина в Пирин, Любовище, село Боснек край Перник, Шишенци в Северозападна България, което се свързва и до ден днешен със самодивите, Чудните скали в Шуменско, Селце, природният феномен Окото и Осмар край Провадия. 

Специално място в трилогията и самодивско-юначната любов на двамата главни герои имат Родопите и пещерата Утробата в района на Кърджали. За повече информация обаче читателят ще трябва да изчака издаването и другите две книги. Според Искра Урумова Родопите са сърцето на България като красота и като усещане за простор и магична приказност. 

А иначе всичко започва в навечерието на Еньовден – празник, свързан с тайнство и силата на билките. Шестнайсетгодишната Неда е самодива, която се събужда, след като е била отвлечена заедно с две свои посестрими. Тя се е спасила по чудо, но самодивската сила на другите момичета е отнета завинаги. Започва шеметно приключение, в което съвременният свят се преплита с магичното и всеки читател търси границата между реалност и фикция. Разбира се, и тук, като в живота и във всяка добра история, има любов. Неда среща овчаря Марко и привличането помежду им е непреодолимо. На него обаче младите трябва да устоят, защото самодиви и овчари не бива да бъдат заедно. Те са във вечен дуел – ту си помагат, ту си пречат, любят се и силно се мразят, вечно се препират и гонят, но не могат едни без други. Така и природата не може без тяхното единство.

Всяка жена носи в себе си душа на самодива, всяка може да бъде и красива, и опасна, но сама избира колко от природата на самодивата да покаже, смята Искра Урумова. Героите са изтъкани от противоположности като добро и зло например, такива са всички реални хора. Ние сами решаваме как да се представим пред света, убедена е авторката. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Искра Урумова може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25