Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на проведения преди около месец пешеходен тур, посветен на Международния ден на завръщането към дивата природа, който предизвика много голям интерес.

"Събитието този път е на 21 април, неделя, с начален час 10:00, като разходката ще се проведе в един от ключовите за нашата фондация райони - "Студен кладенец". Ключов, защото в този район осъществяваме много от нашите дейности. Много от тревопасните животни, които връщаме, като диви коне елени и зубри, се намират в района и затова се надяваме да видим поне част от тези животни", каза в ефира на Радио Кърджали Нели Найденова, експерт "Комуникации" във фондацията.

Освен разходката, експерти от "По-диви Родопи" ще разкажат на присъстващите повече за дивата природа. Ще има възможност за наблюдения с тръби и бинокли на черни лешояди, елени лопатари, благородни елени и може би зубри, които също живеят на свобода в района, но са по-предпазливи и потайни животни и рядко се показват пред хора.

"Това зависи всъщност и от групата. Затова всъщност искахме и по-малка група, за да сме сигурни, че ще пазим тишина. Знаем, че дивите животни са много потайни, избягват човека и затова ограничихме и броя на участниците и се надяваме с една достатъчно добре тренирана група да видим повече от тези животни", обясни Нели Найденова.

Фондация "По-диви Родопи" работи на територията на Източни Родопи вече 10 години - от 2014 г. "Надяваме се в края на тази година да имаме много мероприятия, за да отбележим този юбилей. Мисля, че за 10 години постигнахме изключително много неща, главно за завръщането на големите тревопасни животни, които липсват в района. Вече има над 200 диви коне коник на територията, има едно стадо от зубри, което се надяваме, че ще се  разширява. В цялата страна има само две стада и едното е на територията на Източни Родопи. Над 600 елени лопатари сме разселили, имаме пуснати и над 100 благородни елена. Това е основната ни насока за работа - големите тревопасни. Освен тях, работим за разселването и освобождаването на черните лешояди, като това са елементи от природата, които липсват. И се надявам, че с наша помощ ще могат да се възстановят по-бързо и след още няколко години да възстановим тази природна мозайка и да върнем всички липсващи части от природния пъзел, за да бъде кръговратът на живота пълен и истински, както е бил някога", коментира Нели Найденова.

повече чуйте в прикачения файл 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция  за  доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е  Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23