Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко Коцев стана обвиняем за участие в организирана престъпна група, президентът Румен Радев не каза дали ще подпише указите за смяната на двамата министри - на външните работи и земеделието, но покани служебният министър-председател Димитър Главчев да обясни мотивите си. Междувременно кандидатът за нов външен министър оттегли съгласието си...

Какво се случва в управлението на държавата?

Според журналиста Георги Кулов всичко това, което се случва, не е изненада. "Трябва да сме наясно, че България е в предвоенна ситуация и България реално има принос в международния конфликт, който се разиграва в Европа. Желае или не, тя е обявена за неприятелска държава от една от воюващите страни. Нормално е при тази ситуация, когато сме член на НАТО, нашите опоненти да дестабилизират страната с всички възможни средства, за да отслабят нашата външна политика. Така че сме свидетели на това - виждаме как съюзници и противници се опитват чрез хибридни хватки да насочват българската политика в желаното от тях русло. Съюзниците ни от НАТО търсят политическа стабилност на всяка цена в България, а нашите опоненти зад граница пък точно обратното", това коментира в ефира на Радио Кърджали Георги Кулов.

Според него свидетели сме на опити да се овладеят ключови постове, което води до една драматична ситуация в страната, казва Кулов: "Българските политически елити са се хванали за своите съюзници и ментори и вкарват тяхната политика на гърба на народа, без да зачитат националния интерес. И едните, и другите изпълняват чужда воля. Стараят се максимално да изпълнят както трябва тази чужда воля, свързана с овладяването на властови позиции."

Той поясни, че ябълка на раздора се превърна Министерството на външните работи, защото "то винаги е било важно и за враговете ни, и за съюзниците. Вече трети кандидат за седмица се предлага за външен министър, а трябва да сме наясно, че Даниел Митов не е случаен човек, а е една от ключовите фигури в ГЕРБ и се смята за приближен на американското посолство".

"Непрекъснато се генерират скандали..., които да ерозират стабилното управление на страната, да се ерозира опита, да бъде дестабилизирана политическата система. Тези скандали ще продължават. Виждаме какво става с митниците, с тоя грандиозен скандал, който тресе хора с много контакти, властови позиции, които са дърпали конците отзад", коментира Георги Кулов. Той поясни, че всичко това се консумира и тиражира от жълтите сайтове, а проблемът на България е, че хората вярват повече на жълтите сайтове, отколкото на сериозните медии. Както и че винаги, когато се генерират скандали изкуствено, се търси опит да се измести общественото внимание.

"Факт е, че в момента има масирана опит да се ограничи руското влияние в България. Самият американски посланик, негово превъзходителство Кенет Мертен дойде в България, като пое ангажимент пред Държавния департамент да ограничи руското влияние и той започна да ограничава влиянието на Русия с ограничаване правомощията на президента. Виждаме, че постигна частичен успех, но за кратко, тъй като, така или иначе, с промените в конституцията се постигна точно обратен ефект. Вместо служебните правителства да станат независими от политическите формации, стана точно обратното - със самите промени всъщност се регламентираха политически фигури десет на брой, които има възможност да бъдат премиери. Хора, които са назначавани по политическа принадлежност, сега могат да бъдат премиери на практика. Партиите от статуквото си гарантират изборния успех на следващите парламентарни избори", казва Георги Кулов.

Според него честни парламентарни избори не са възможни. Ниската избирателна активност ще е в подкрепа на системните партии, които имат твърд електорат и печелят от тази ниска активност. "Така че огорчението на българския избирател, неговото разочарование работи за големите партии", смята Георги Кулов.


цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция  за  доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е  Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23