Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инж. Мариана Колева: РИОСВ-Хасково реагира на всеки сигнал за замърсяване

Значително замърсяване на водите в Карагьоз дере в района на разклона за момчилградското село Балабаново. Това е установила проверка на експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември миналата година. Подготвени са предписания на фирмата-нарушител "Теклас" и акт, който ще бъде връчен в близките дни. 
Установихме, че в дерето постъпват води не само от пречиствателната станция, а и други води, които постъпват, без да се пречистват. Пробите показаха, че са замърсени. За това нарушение на дружеството е изпратена покана за съставяне на акт. Подготвя се и предписание всички потоци води да се обхванат и да преминат през пречиствателната станция, обясни за Радио Кърджали инж. Мариана Колева, директор на дирекция "Контрол на околната среда" в РИОСВ в Хасково. 
Сроковете все още не са фиксирани, но подобренията трябва да се направят в рамките на три месеца. През това време дружеството ще изплаща текуща месечна санкция, която предстои да бъде наложена. Минималният размер по закон е 1000 лева, уточни инж. Мариана Колева.
Според нея капацитетът на пречиствателната станция не е достатъчен, особено след разрастването на завода и увеличения брой хора, заети в производството. От фирмата вече са започнали работа по подобряване на контрола на изпусканите води.
Няма замърсяване на водата в дерето в кърджалийския квартал "Веселчане". Това е показала последната проверка на експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково след подаден сигнал за замърсяване. Инж. Колева обясни, че по време на проверката водата е била чиста и прозрачна, без следи от помътняване.
Малко преди този имаше друг сигнал, през лятото също. Ходили сме доста пъти през 2017 година по проверки по сигнали за замърсяване на дерето на "Веселчане". При предишните проверки беше установено замърсяване от един малък цех на територията на АРЗ, каза инж. Колева. Тя обясни, че замърсяването от това производство е прекратено.
Сега вероятно става въпрос за непостоянно замърсяване на водата, на порции, и нарушител не е открит. Нито ние, нито ВиК-Кърджали, с които правихме проверката, имаме информация за производствен обект, който да формира и изпуска замърсени води, каза още инж. Колева.
Тя е категорична, че експертите реагират при всеки подаден сигнал на тел. 112, на зеления телефон в РИОСВ-Хасково или подадени в писмен вид, а често се и самосезират след публикации в медии. Единственото условие е да не е анонимен.
Общо 48 обекта са инспектирани в последния месец на 2017-та. Дадени са 12 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, съставен е един акт за неизпълнение на дадено предписание и са издадени 7 наказателни постановления на стойност 19 100 лв. Събраната сума от санкции и наказателни постановления, включително и за предишни периоди е 8 992 лв.
И още малко данни от контролната дейност на екоинспекцията през декември 2017 година. Почистено е нерегламентирано сметище в землището на Кърджали до пътя за Ардино. Замърсените участъци от републиканска пътна мрежа на територията на ОПУ Кърджали също са почистени. В резултат от изпълнението на дадени предписания са маркирани границите на 5 защитени територии и са поставени информационни табели на 3 вековни дървета в региона. 
На „Зеления“ телефон са постъпили 4 сигнала, два от които за бедстващи защитени видове птици - мишелов и пеликан, които са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни.


Вижте още

Традиция на четвърт век ще отбележат на Тодоровден в Момчиловци

В Момчиловци ще отбележат Тодоровден с традиционни конни състезания за 25 година. Празникът е основан по този начин от отец Тодор Каневски и тогавашния кмет на селото Дора Янкова, днес народен народен представител. Имен ден на Тодоровден в Момчиловци празнуват около 70 именници. В този ден в Момчиловци се очакват да пристигнат отново..

публикувано на 28.02.20 в 10:50

В Крумовград откриват изложбата "От сръчните ръце на родопчанката"

Община Крумовград и НЧ "Христо Ботев" откриват изложбата "От сръчните ръце на родопчанката", по повод 8 март -  Деня на жената.  В нея ще бъдат показани носии, плетива, карета, гоблени, декупажи и всичко онова което е приготвяла в миналото, а и днес родопчанката.  Изложбата е разделена в четири категории, а жури ще оценява изложените..

публикувано на 28.02.20 в 10:00
Велислава Димитрова и Светлин Лазарова, ГДБОП

Светлин Лазаров: Има голям недостиг на специалисти по киберсигурност в България

Ученици от Кърджали се срещнаха с главен инспектор Светлин Лазаров - началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници" в отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП-МВР. Той започна младите хора със заплахите в интернет пространството, с наказателната отговорност за някои интернет престъпления и за мерките, които потребител трябва да вземе. Какво още..

публикувано на 21.02.20 в 10:53
Радослав Милев, общински съветник от ДБ

Радослав Милев: БСП подкрепи Бюджет-2020, за да получи пост в администрацията

Общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев смята, че подкрепата за Бюджет-2020 на община Кърджали от страна на БСП е договорка с ДПС и червените ще получат в замяна пост в администрацията или в някоя общинска структура. Той не вярва залегналите в план сметката мероприятия да бъдат изпълнени, защото за поредна година се приема..

публикувано на 19.02.20 в 11:38

Треньорът Димитър Георгиев: Вече не вярваме, че един ден в зала "Арпезос" ще е топло

Продължават трудностите в тренировъчния процес на спортните клубове, които водят занимания в зала "Арпезос". Въпреки това, девойките от баскетболен клуб "Орфей" не губят своя ентусиазъм. Те се представиха силно в междуобластния турнир от държавното първенство, който се проведе в Стара Загора . Възпитаничките на треньора Димитър..

публикувано на 18.02.20 в 13:02
Йоана Буковска-Давидова

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия,..

публикувано на 17.02.20 в 09:24

Община Ардино ще разполага с близо 12 милиона бюджет през 2020 година

На първото си заседание за тази година общинския съвет на община Ардино прие бюджета за 2020 година, с 22 гласа „За“. Тази година общината ще разполага с около 12 милиона лева, както от местни дейности средствата са близо 6 милиона. Бюджета тази година е реалистичен, постижим и отговарящ на очакванията на ардинци, така го определя..

публикувано на 13.02.20 в 09:55