Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Мариана Колева: РИОСВ-Хасково реагира на всеки сигнал за замърсяване

Значително замърсяване на водите в Карагьоз дере в района на разклона за момчилградското село Балабаново. Това е установила проверка на експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково през декември миналата година. Подготвени са предписания на фирмата-нарушител "Теклас" и акт, който ще бъде връчен в близките дни. 
Установихме, че в дерето постъпват води не само от пречиствателната станция, а и други води, които постъпват, без да се пречистват. Пробите показаха, че са замърсени. За това нарушение на дружеството е изпратена покана за съставяне на акт. Подготвя се и предписание всички потоци води да се обхванат и да преминат през пречиствателната станция, обясни за Радио Кърджали инж. Мариана Колева, директор на дирекция "Контрол на околната среда" в РИОСВ в Хасково. 
Сроковете все още не са фиксирани, но подобренията трябва да се направят в рамките на три месеца. През това време дружеството ще изплаща текуща месечна санкция, която предстои да бъде наложена. Минималният размер по закон е 1000 лева, уточни инж. Мариана Колева.
Според нея капацитетът на пречиствателната станция не е достатъчен, особено след разрастването на завода и увеличения брой хора, заети в производството. От фирмата вече са започнали работа по подобряване на контрола на изпусканите води.
Няма замърсяване на водата в дерето в кърджалийския квартал "Веселчане". Това е показала последната проверка на експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково след подаден сигнал за замърсяване. Инж. Колева обясни, че по време на проверката водата е била чиста и прозрачна, без следи от помътняване.
Малко преди този имаше друг сигнал, през лятото също. Ходили сме доста пъти през 2017 година по проверки по сигнали за замърсяване на дерето на "Веселчане". При предишните проверки беше установено замърсяване от един малък цех на територията на АРЗ, каза инж. Колева. Тя обясни, че замърсяването от това производство е прекратено.
Сега вероятно става въпрос за непостоянно замърсяване на водата, на порции, и нарушител не е открит. Нито ние, нито ВиК-Кърджали, с които правихме проверката, имаме информация за производствен обект, който да формира и изпуска замърсени води, каза още инж. Колева.
Тя е категорична, че експертите реагират при всеки подаден сигнал на тел. 112, на зеления телефон в РИОСВ-Хасково или подадени в писмен вид, а често се и самосезират след публикации в медии. Единственото условие е да не е анонимен.
Общо 48 обекта са инспектирани в последния месец на 2017-та. Дадени са 12 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, съставен е един акт за неизпълнение на дадено предписание и са издадени 7 наказателни постановления на стойност 19 100 лв. Събраната сума от санкции и наказателни постановления, включително и за предишни периоди е 8 992 лв.
И още малко данни от контролната дейност на екоинспекцията през декември 2017 година. Почистено е нерегламентирано сметище в землището на Кърджали до пътя за Ардино. Замърсените участъци от републиканска пътна мрежа на територията на ОПУ Кърджали също са почистени. В резултат от изпълнението на дадени предписания са маркирани границите на 5 защитени територии и са поставени информационни табели на 3 вековни дървета в региона. 
На „Зеления“ телефон са постъпили 4 сигнала, два от които за бедстващи защитени видове птици - мишелов и пеликан, които са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни.


Вижте още
Самосрутващи се сгради в района на пазара в Кърджали застрашават минувачи

Собствениците на опасни сгради плащат за премахването им

Задължение на собственика на сграда, която е опасна, самосрутваща се, е да сигнализира в общината и да поиска премахването й. Това казва законът. Няма как трето лице да се намеси в чуждата собственост, коментира инж. Катя Митовска, зам.-кмет по строителството в Община Кърджали. Специална комисия от общинската администрация прави оглед на..

публикувано на 14.04.21 в 13:55
Проф. д-р Стоян Маринов

Проф. Маринов: Нужна е по-агресивна кампания за привличане на туристи

Бизнесът е доста притеснен от неясната обстановка. „Не знаем какво да очакваме. Обявена е дата за откриване на сезона – 1 май, но много от обстоятелствата, свързани с пътуванията на чужденци в България пък и на българи в чужбина са неясни“. Това каза проф. д-р Стоян Маринов, водещ преподавател по управление на туризма в Икономически..

публикувано на 14.04.21 в 12:16

Ресми Мурад: ДПС е единствената партия от участвалите в изборите за 45-то НС, която увеличава подкрепата за себе си

Областният лидер на Движението за права и свободи в Кърджали Ресми Мурад   в предаването "След първото кафе" засегна теми като :искането на ВМРО за касирането на изборите в Турция; ограничението за 35 изборни секции за държави , които не са членки на ЕС; справедлива ли е системата Хеър-Ниймайер и др.. В разговора с Петя Тенева той каза: " Движението..

публикувано на 12.04.21 в 14:34

Емблематичният музикант Петър Попов със свеж проект, посветен на влюбването

Нова песен в условията на пандемия ни предлага емблематичният музикант Петър Попов - Пепи Попов, екс група "Атлас".  Петър Попов е композитор и автор на текста, песента се казва "И сърцето...." и се изпълнява от група Даймъндс и Джей Керли , от Доминиканската република, който си пробива път в музикалния свят. Песента засяга вълненията..

публикувано на 11.04.21 в 17:05
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Липсата на правителство ще доведе до катаклизми

Цвета Караянчева ще бъде депутатът на ГЕРБ/СДС от Кърджали в 45-то Народно събрание. В ефира на Радио Кърджали тя коментира, че очаква въпреки необичайната обстановка, да бъде създадено едно стабилно правителство, тъй като България в момента е в трудна ситуация:  "Вълнувам се от това, което ще се случи, разбира се. Виждате, че самата обстановка е..

обновено на 10.04.21 в 14:30

Проф. д-р Тодор Черкезов: Вирусът ни направи по-смели, по-силни, по-уверени

Финансирането, наличието на лекарства, опазването на човешкия живот, професионализма на медицинския персонал, отношението към болния - това са само част от притесненията, които съпътстват всекидневието на проф. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на най-голямата болница в областта - МБАЛ  "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Всеки ден носи своите..

публикувано на 10.04.21 в 14:20
Максим Генчев

Максим Генчев: Идвам с пълна кошница при Вас

Режисьорът се кани да инициира създаването на киноцентър в кърджалийско, който „да храни“ поне 1 000 души Въпрос: „Там битката е почти невъзможна – да победя ДПС и ГЕРБ, това е някаква химера.“ Чии са тези думи? Максим Генчев: Ами, да, реално е така. Фактически това е една установена същност, която управлява областта и било..

публикувано на 08.04.21 в 18:13