Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ритуалите на Бабинден в Родопите и спомени за велики изпълнители на народната музика

Крум ЯнковВ този епизод на фолклорното предаване "Полет над Родопите" ще обърнем внимание на празник Бабинден, който се отбелязва по стар стил на много места в страната. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ - жените, които помагат при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. В ритъма на родопската песен ще се понесем над Родопите и ще посетим село Ерма река, където секретарят на НЧ "Орфей" Минка Хаджиева ще ни разкаже за ритуала в селото. Ще полетим и на запад до Велинград, за да чуем от Иван Пещерски, как ще отбележат празника там. Ще отбележим годишнини на велики родопчани. 99 години от рождението на гайдарят  бай Дафо Трендафилов, 101 години от рождението на гайдарят Михаил Калфов или както го наричаха неговите близки бай Хальо и  6 години от кончината на народния певец Крум Янков. И всичко това на фона на хубавата народна музика. 
Приятно слушане.

Вижте още

Даниел Парушев: Връща се интересът към българските университети

Студентите от Кърджали предпочитат университетите в София, а в УНСС е една от най-големите кърджалийски групи. Това сочат анализите на Националното сдружение на студентските съвети в България, каза за Радио Кърджали неговият председател Даниел Парушев. В същото време се наблюдава лек спад на интереса към висши училища в чужбина за сметка на..

публикувано на 08.12.21 в 17:18

Тарталетите - кошнички с пиршества от Рим

Всеки от нас е опитвал тарталети - симпатични кошнички от ронливо тесто,  крем и пресни плодове. По същество това е малък тарт. В различните страни този десерт се приготвя по различен начин. В много случаи дъното на кошничката първо се залива с някакъв крем или пудинг и отгоре се реди един или няколко вида плод . В много случаи тестото е..

публикувано на 08.12.21 в 12:16

Проф. Николай Овчаров: Очаквам Вишеград да стане родопския Царевец

Тази година бе особено плодотворна и благодатна за археологически находки , заяви проф. Николай Овчаров. Прекрасният замък Вишеград ще стане някога родопския Царевец, допълни той. На древния град Мисионис край Търговище, археолозите са се натъкнали на късноримски канделабър - бронзов свещник, с изображения на елени, стъпил на крачета на..

публикувано на 07.12.21 в 10:02

"Славейковци" създадоха първата Харта за правата на учениците в ЕС

Все още насилието сред учениците, вербално и физическо не е изкоренено в училищната среда. Вербалното насилие е много по-често срещано и понякога е доста по-опасно от физическото. Повечето млади хора, подложени на тормоз от свои връстници не знаят към кого да се обърнат за помощ и не съзнават, че могат да търсят правата си. Ето защо  сред учениците..

публикувано на 06.12.21 в 14:59
Така изглежда една от централните улици.

Сигнал на слушател: Три улици в идеален център в Кърджали тънат в мрак повече от 15 години

Щом Върховният административен съд е решил, ние ще платим данъците за две години, но моят въпрос е къде ще отидат тези по-високи данъци, защото имам една почти битка за две години, която водя с Общината. Това каза в ефира на предаването "На чаршията, в чата" на Радио Кърджали слушателят ни Христо Ташев. По думите му, в идеалния център на Кърджали,..

публикувано на 05.12.21 в 19:48

Кадир Мустафов, БАЗ: Трябват спешни мерки за подпомагане на ресторантьорите

В изнесеното студио на Радио Кърджали, Кадир Мустафов, областен председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) коментира как се отразява зеления сертификат на ресторантьорския бранш и какви мерки трябва да се предприемат: "Затворени заведения има доста. Спадът на оборотите е до 80% и съществуването ни в момента е на мускули и на..

публикувано на 02.12.21 в 11:16

Мирослав Шопов, ресторантьор: Притиснати сме до стената

След въвеждането на зеления сертификат, като изискване за посещение в затворени помещения, ресторантьорският бранш е един от най-засегнатите сектори. Събеседникът ни Мирослав Шопов, който е собственик на емблематичния кораб-ресторант на брега на яз. Кърджали разказва каква е ситуацията в момента: „Ситуацията е много тежка. След..

публикувано на 02.12.21 в 10:35
Подкасти от БНР