Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" беше посрещната в храма "Успение Богородично" във Варна

| обновено на 27.01.18 в 15:54
Снимка: Варненска и Великопреславска митрополия

Десетки варненци и гости на града посрещнаха чудотворната икона „Одигитрия Байталска” в катедралния храм „Успение Богородично” в морската столица. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен на Божията майка в съслужение със свещеници от епархията. 

Митрополит Йоан каза, че събитието е в подкрепа на украинската православна църква, която в момента изпитва много трудности, а иконата е открита след като е изчезнала за дълъг период от време.
След реставрацията от иконата е потекло миро и болни деца, които са се докосвали до нея са оздравели, затова тя се счита за чудотворна икона.
Протоерей от село Байтали, който е един от свещениците, донесли иконата във Варна каза, че пред Одигитрия са станали много изцеления, особено на деца и на хора със заболявания на очите, но най-голямото чудо е, че досега с нея грешниците са се покаяли и са се върнали към православната вяра.

Утре от девет часа в катедралният храм митрополит Йоан ще отслужи Божествена света литургия, а иконата ще остане в катедралата до понеделник.


От 30 януари до 3 февруари иконата ще бъде пренесена в различни храмове в Шумен, Добрич, Генерал Тошево, Велики Преслав и Търговище. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан разказа:

Около тази икона са се случила не малко чудеса. Според преданието преди 200 години манастирът, в който е била – „Рождество на Света Богородица“, в село Байтали, Одеска област, е била изгубена и е открита през 2005 година. Преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията й, от иконата е потекло миро и болни деца, които са се докосвали до нея, са оздравели и затова тя се счита за чудотворна икона.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!