Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Троян поема ползването на свободните обеми от минералите извори в село Шипково

Община Троян поема управлението и ползването на свободните обеми от минералите извори в село Шипково, след като в началото на тази година  Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ обяви списък на находищата на минерални води, държавна собственост, със свободни дебити, които могат да се предоставят за управление от съответните общини, за срок от 25 години.  

След решение на Общинския съвет в Троян общината е подала заявление и се очаква заповед на министъра на околната среда и водите за предоставяне на свободните извори в Шипково. Кметът Донка Михайлова посочи, че  в следващите години ще е необходимо общината да вложи много средства за строителни дейности, свързани с дебита и качеството на изворите, за да отговарят на нормативните изисквания.

Това, че получаваме правото да управляваме, не означава, че веднага ще реализираме приходи. Всички концесионери, които имат договори с държавата, ще продължат да й плащат. Ние можем да отдаваме само свободните обеми. Надяваме се тази инвестиция, която следва да направим, да бъде възвърната в следващите 25 години., поясни Михайлова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!