Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Контролът по българското Черноморие да се упражнява от МВР

Напрежението между президента и премиера влияе зле върху имиджа на България

| обновено на 16.02.18 в 17:21
Валери Симеонов
Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че до края на месеца бъдат внесени промени в Закона за Черноморското крайбрежие, които предвиждат контролът по българското Черноморие да се упражнява от Министерството на вътрешните работи.

Лидерът на НФСБ обясни при посещението си във Варна за учредяването на областен консултативен съвет по туризъм защо се налагат промените: 

До момента отчетохме една неефективност, когато няколко институции контролират един и същи процес се предвижда, както и затваряне на заведения при наднормен шум, така и изземване на уредбите. Също така сме готови с нашите предложения по закона за черноморското крайбрежие, там залагаме определени параметри на така наречените преместваеми обекти, които се явяват един, бих казал саботиращ нормалния и по-доходния туризъм, фактор. Регламентираме също така и дейностите, които ще могат да се извършват в тези преместваеми обекти, както и главният стремеж е за тяхното драстично намаляване.

Валери Симеонов съобщи още, че  се подготвя и законопроект за българските ценности и уникати. 


Режимът на нар. "Синя карта" ще бъде облекчен и това ще реши въпроса с недостига на кадри у нас, каза Симеонов. По думите му, над 4000 българи от Украйна и Молдова вече работят у нас, след като миналата година правителството прие тримесечния режим за чужди работници. 
Симеонов посочи, че в момента в НС назрява огромен скандал заради Закона за трудовата миграция и мобилност: 
Миналият път вкарахме облекчението за "синята карта", на който БСП реагира остро. ДПС вероятно също ще реагират. Аз вярвам, че със съдействието на колегите от ГЕРБ, режимът със "синята карта" ще бъде изключително облекчен. Което означава, че в Бълга рия ще има възможност да влязат високо-квалифицирани специалисти.

Вицепремиерът коментира и напрежението между президента и премиера, което според него влияе зле върху имиджа на България. Според Симеонов скандалът:
Можеше да бъде заобиколен, туширан. Хвърлянето на упреци, свързани с незаконни действия поражда обратния въпрос - що не си подал сигнал до прокуратурата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!