Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери и турският президент бяха посрещнати при засилени мерки за сигурност и протести

Снимка: БГНЕС


Европейските лидери и турският президент Реджеп Ердоган бяха посрещнати при засилени мерки за сигурност. Униформени полицаи бяха разположени на всяка автобусна спирка и кръстовища от летището до резиденция "Евксиноград", както и до сградите на институциите в централната част на града. 

Маршрутът на президента Ердоган премина през Аксаково и квартал Виница до резиденция "Евксиноград" и по този начин бе избегната централната част на морската столица. 

Два протеста срещу присъствието на Ердоган организираха от партиите "Възраждане " и "Да,България". Най-недоволни обаче са потомците на тракийските бежанци, тъй като точно днес е Денят на Тракия и те считат това за провокация.
Васил Кръстев и Валери Георгиев обясниха : 
"Домакинството не е лоша работа, лошата е датата, която е избрана. Не знам дали това е станало случайно или не, но 26 март е свещена дата за България. Смятам, че е абсолютно неподходящо точно на тоя ден да посрещаме Ердоган. 
"Под Лозенград на 14 км има едно село, пише Нидже, моят род е оттам, прадядо ми Георги, тракиец е, и аз се гордея с това нещо, не трябва да забравяме корена, тази дата е провокационна за тракийци."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!