Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник

| обновено на 01.04.18 в 19:27
наблюдение на космическата станция "Тянгун-1", която в момента пада към Земята
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи  космическата агенция на Китай.

От 4 до 10 часа тази сутрин станцията е извършила четири обиколки на земята, две от които по траектории извън границите на България.  Очаква се „Тянгун 1” да премине в близост и над територията на нашата страна утре в периода 5.38 часа до 10.17 часа и ще започне да се разпада между 4 и 7 часа сутринта  Тя ще бъде на височина 166 километра. 
Информацията е подготвена от работна група на Висшето Веонноморско училище „Никола Вапцаров" с ръководител капитан първи ранг проф. Калин Калинов.

Флотилен адмирал проф.Боян Медникаров - началник на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна представи в планетариума на училището последни данни и визуализация на движението на китайската станция.
Проф. Медникаров уточни, че е възможно станцията да започне разпада си още от полунощ тази вечер при скорост от 12-130 км.ч. Благоприятните сценарии за България обаче са повече отколкото тези за Италия и Испания, затова там се вземат по-сериозни мерки, а тук всички данни се предават на МО и лично на министър Каракачанов. 
Проф. Медникаров уточни какви са последните данни:
"Нашите прогнози са, че евентуално разпадът би трябвало да започне на тези най-малки височини на едно отстояние, което е от порядъка на 5-6 хиляди км. от България. Изчислено е полетно време на станцията, ако тя запазва тази скорост, с която лети в момента.Тя е от порядъка на около 28 хиляди км в час, за около 12,13,14 минути до достигане на България.
Най-вероятната траектория е Габрово - Котел -Елена, ако въобще падне нещо над България.
"Говорим за същата траектория, но тя беше за тая сутрин, сега тази траектория леко е изместена малко по на юг. Най-вероятно е това да не се случи над територията на България, но все пак ние трябва да имаме някаква готовност, от 5 до 10 са четирите траектории при преминаването в близост до България, като траекторията около 7,30 ч.и тази около 9 ч. са по-близките до България."

Какво точно ще се случи слушайте утре в предаването "Преди всички".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!