Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ спрат продажбата на изтребителите Ф-35

Мевлют Чавушоглу
Снимка: БГНЕС

Турция ще отговори, ако Съединените щати спрат продажбата на изтребителите Ф-35 заради плановете на Анкара да закупи руски ракетни системи С-400, обяви външният министър Мевлют Чавушоглу.
В интервю за телевизия СиЕнЕн - Тюрк  Чавушоглу заяви, че Вашингтон няма право да заплашва Турция в момент, когато се правят опити за възстановяване на двустранните отношения. Турският първи дипломат допълни, че това не е старата Турция.
"Нова Турция" е често използвана от политиците от Партията на справедливостта и развитието фраза.
Министърът се срещна с държавния секретар Майк Помпео в Брюксел в края на април. Тогава Помпео е изразил сериозно безпокойство от плановете на Анкара. 
В интервюто Чавушоглу обаче изтъкна, че страните в региона трябва да водят балансирана политика по отношение на Русия и че членството в НАТО, което е безалтернативно, не е пречка за добри отношения с други страни. Турският външен министър обяви също така, че по-късно този месец ще има среща с  американския му колега. Основен фокус в нея ще бъде обсъждането на пътна карта за преодоляване на противоречията между двете страни по отношение на Сирия. ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!