Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гайди и зурни огласиха Родопите

Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали


В Джебел за втора поредна година се събират на земляческа среща. Вчера отбелязаха храмовия празник на църквата "Св. Св. Кирил и Методий". Църквата посрещна своя 90-годишен юбилей реновирана и обновена. Днес празника в Джебел продължава, като се провежда земляческа среща на джебелчани. Златка Карпузанова, разказва, че на срещата са се събрали над 80 джебелчани, които днес живеят в Кърджали, Хасково, Пловдив и София. 
Миналата седмица за 5-та поредна година се проведе празника на Златоградското чеверме. В градът на Делю се завъртяха над 150 чевермета. Казват, че те стават по-вкусни, когато се пекът под звуците на гайда. За това се бяха погрижили битовата група от село Старцево. Планината предаваше магичния звук на гайдите. Малкото родопско градче събра хиляди дошли от близо и далече, да чуят космическият родопски фолклор и да опитат от златоградското чеверме. И когато се понесоха готовите чевермета, 111 каба гайди огласиха планината. Под съпровода на гайдите чеверметата бяха понесени ритуално от кмета на Златоград Мирослав Янчев и Цветан Цветанов. Официални гости бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител от Смолян Даниела Дариткова, областният управител на Смолян Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов. 
Там концертна програма изнесе Николай Славеев. Участието му започна с изпълнение на най-новата му авторска песен за Делю войвода. И тя се казва "Прочу се Делю хайдутин". Текст и музика Николай Славеев, аранжиментът е на Димитър Милев. 
След Златоград в ритъма на родопската музика се отправяме на запад в Родопите, там в самия й край, където миналата седмица се проведе празника на град Якоруда, а с него якорудчани отбелязаха Джерджевдан и храмовия празник на църквата "Свети Георги  Победоносец". Тя се намира в края на града в полите на Рила, където в миналото е била старата Якоруда. Жителите посрещнаха гости дошли с "Родопската теснолинейка". Над 120 души дошли с малкото влакче се отправиха към местността Якорущица, където всяка година мюсюлмани и християни се събират и празнуват заедно храмовия празник на църквата и както те казват Джерджевдан. Цветанка Ганджова разказва за това как празнуват всички заедно в Якоруда на този ден. 
В много родопски села преза месец май се правят курбани за здраве. Днес курбан за здраве правят в село Вълчан дол, общ. Баните. В Ардинското село Еньовче ще правят своя курбан за здраве утре, като кметът Недко Узунов, кани всички съседни села да присъстват на курбана.
В звуковия файл може да чуете, коя песен сте класирали за народна песен на седмицата, а и да чуете новите предложения. 
Тази седмица в класацията за народна песен на седмицата за вашия глас се състезават:
"Пиринска китка" в изпълнение на хор Космически гласове и орк. за народна музика на БНР. 
"Бела съм, бела" в изпълнение на Катя Минчева и орк. за народна музика на БНР. 
"Гледай ме, гледай, пиленце лале" в изпълнение на Стоян Петков. 
 Гласувайте в сайта на Радио Кърджали: bnr.bg/kardzhali. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22