Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на медиците от болницата в Ловеч

| обновено на 20.05.18 в 18:16
Снимка: Пламен Христов, БНР

Медици от болницата в Ловеч блокираха за час движението по пътя София - Варна в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще. В протестната акция участваха близо 200 души – медици от ловешката болница и жители на града. Те продължават да настояват държавата да предприеме адекватни мерки за излизане от тежкото финансово състояние на болницата.

В петък медиците са изпратили писмо до здравния министър и областния управител на Ловеч, в което настояват да бъде сформиран кризисен щаб, който в 14-дневен срок да определи обема на дейност на лечебното заведение и статута му според нуждите от здравеопазване в региона. Ако това не се случи, на 1 юни лекари от възлови отделения в лечебното заведение ще подадат оставки, което ще блокира работата на ловешката болница.

Протестиращите призоваха премиера Бойко Борисов да отиде в Ловеч и да се запознае отблизо с проблемите на болницата. Протестиращите се надяват именно той да реши тежкото финансово състояние на болницата, която има просрочени стари задължения от около 6 млн. лв., 4 от отделенията в момента не функционират, а други са застрашени от затваряне заради липса на персонал. Те настояват зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева да подаде оставка, тъй като не може да се справи с проблемите на закъсалите лечебни заведения. 

Част от протестиращите казаха:

„Защото виждаме, че тя не успява да се справи. Искаме виновни по убийствените договори с болницата, най-вече договора с „Кардиолайф“.

„Премиерът да дойде на място, да се срещне с персонала на болницата, за да чуе какви са ни исканията и проблемите, да ги чуе от самите нас“.

„Искаме точно, ясно, конкретно да зададем въпросите и да получим адекватни отговори“.

„Нон-стоп ще протестираме, докато се реши проблемът“.

„Аз съм сама, нямам ток, хладилникът ми е празен. На 57 години съм, къде да отида?“.

„Имаме нужда от болница. Това е окръжен град, не може да затворят болницата“.

„Тези деца къде да ги лекуваме. Нощес като стане, къде да го караме?“.

„Тихомир Бенев е докторът, който разреши в болницата да има „Кардиолайф“.

„Да се накарат виновните за това да стигне тази болница до това дередже“.

„Направо го съсипаха града. И тази кметица просто го досъсипа“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Автопротест във Враца заради тежкото финансово състояние на областната болница

Автопротест се проведе във Враца заради тежкото финансово състояние на областната  болница. Той премина през града и завърши на международния път Е-79 на изхода на Враца към Мездра.  Десетки коли се включиха в протеста. Идеята им е за пореден път да..

публикувано на 20.05.18 в 19:14