Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският дипломатически институт организира дискусия за дигиталните умения на жените

Снимка: БГНЕС

Равноправието между половете и дигиталните умения на жените ще бъдат във фокуса на тазгодишните Европейски дни на развитието, които ще се проведат на 5 и 6 юни в Брюксел. България ще участва за първи път на световното изложение с организиран от Българския дипломатически институт дебат на тема "Дигиталните умения - супер силата на всяко момиче".

Началникът на отдел "Публични дейности и сътрудничество" в Българския дипломатически институт Силвана Цокова уточни:

"Дебатът има за цел да представи добри практики и инициативи, но също така и предизвикателства и препоръки, касаещи привличането на повече жени и момичета в IT сектора, преодоляването на стереотипите и подпомагането по този начин на равенството между половете, както, разбира се, и подпомагане ролята на жените в устойчивото развитие".

Българският дипломатически институт е подготвил и щанд, на който ще представи проекти с положителни примери от партньорството между държавите в Евросъюза. За тях това е ключов фактор при постигане на равноправието между половете. Силвана Цокова:

"Един от проектите, който ще бъде представен, се осъществява съвместно от няколко държави членки и заглавието на проекта е "We go". Икономическото овластяване на жените като начин за бягство от насилието. Проектът се осъществява на територията на България, Гърция, Италия, Испания, Обединеното кралство, Кипър и Швеция".

В Европейските дни на развитието ще участва и заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк.

Българското национално радио е медиен партньор на събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!