Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сийка Василева - посланикът на българския фолклор в Молдова

Екатерина Лазарова: Хванеш ли се на хорото играеш го до край

7
Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали


Започваме предаването със седмичната класация за народна песен на седмица. След гласуване в сайта на Радио Кърджали, вие избрахте за народна песен на седмицата - "Кажи, речи Дамено" в изпълнение на Мария Бечева. Новите предложения може да чуете в прикрепените файлове края на статията. 
В този епизод на "Полет над Родопите" - директорът на Фолклорен ансамбъл "Родопа" - Смолян Сийка Василева разказва за работата й в ансамбъла, за трудностите и радостите, които я съпътстват. Василева заема длъжността директор от месец февруари 2018 г. Преди това е работила като преподавател по хореография в молдовски университет. 
Работата в ансамбъла е живеца, от който имам нужда. Обиколила съм много държави, пет години съм била преподавател в Молдова, но по-хубаво място от България няма, разказва Василева. Аз дори като ходя по улицата мисля за работа, за някоя стъпка, някой танц, кое как да стане, разказва още родопчанката. 
Целият разговор може да чуете в прикачения файл. В него ще чуете, още и за Екатерина Лазарова - хореограф по народни танци, за която 120-те километра, които изминава седмично са нищо за да предаде своят заряд и любов към българските народни танци и на самодейци от Мадан и Рудозем. Тя преподава народни танци на танцов клуб "Опа-иха" в гр. Рудозем, на танцов клуб "Родопски кристал" в гр. Мадан и на танцови клубове в селата Могилица и Арда. Лазарова разказва за първата й учителка, която я е запалила по народните танци. Днес Екатерина Лазарова освен преподавател по танци е и част то фолклорния ансамбъл "Родопа". 
Тя казва: Като се хванеш на хорото го играеш до край. 
Във Велинград на 7 и 8 юли танцов клуб "Росица" с подкрепата на община Велинград организират VII-ти Фолклорен танцов фестивал " Хоро при извора" -  "Вода се лее, прелива хоро се вие, извива..."
По традиция фестивалът се провежда в рамките на Велинградските културни празници и е част от тях. На фестивала ще се разучава българско хоро, по традиция ще се излъчат доайен и най-млад участник във фестивала. Това е едни повод за танцовите клубове от страната отново да се срещнат с приятели или да намерят нови такива в СПА столицата на Балканите. 

В духа на празника Гражданско сдружение "За теснолинейката" организира празнично пътуване с Родопското влакче до курортния град. Празничното пътуване ще е на 7 юли, влакчето потегля в 8:30 ч. от гара Септември.

Предложенията за народна песен на седмицата са:
  • "Невестино хоро" - изп. Айшенур
  • "Момне ле, мари, хубава" - изп. Борис Генов
  • "Да ма бе майчо карала" - изп. Ивалина Хаджиева
Гласуването е до следващата събота (07.07.2018), тук в сайта на Радио Кърджали





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21