Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна ще има нова транспортна схема от есента

Снимка: Радио Варна

Варна ще има нова транспортна схема от есента, а общината ще събира приходите от градския транспорт и ще се разплаща с дружеството на разходи за километър - това стана ясно след среща на кмета на града Иван Портних и лидера на КНСБ Пламен Димитров.

Срещата с кмета е предизвикана от сигнали за напрежение в градския транспорт, обясни Димитров, както и съобщи:
"Най-късно през октомври да се въведе новата транспортна схема, която да доведе първо до ангажимент на общината да  събира финансирането и средствата, които трябва да гарантират градския транспорт, както и да плаща на дружеството на километър, което ще даде много по-голяма сигурност за финансирането и финансовия поток към дружеството. В мениджмънта, според нас, има очевидно нужда от малко по-голяма ангажираност и по-голяма оперативност, както и ефективност".

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че се променя принципа на взаимодействие между градския транспорт и общината. Дружеството става оператор, а общината ще събира приходите и ще се разплаща на база разходи за километър:
"Това ще даде на дружеството стабилност и спокойствие. За да бъде приета новата транспортна схема, новата тарифна схема цели да регламентира новите положения - на първо място това е зонирането и на второ място това е времевият билет, който дава възможност на хората да ползват две линии в рамките на определен часови период".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!