Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха под домашен арест един от задържаните надзиратели във Варна

| обновено на 21.07.18 в 18:03
Снимка: БГНЕС

Вторият от задържаните надзиратели във Варненския затвор Милен Добрев беше пуснат под домашен арест. Предстои съдията да реши и каква ще е мярката за неотклонение на третия задържан надзирател Стоян Петров. 
По-рано през деня съдът реши да остави в ареста ръководителят на групата Николай Тонев. В съдебната зала стана ясно, че тримата са пускали на свобода затворника Искрен Маринов, излежаващ 6-годишна присъда за участие в организирана престъпна група, специализирана в автокражби. 

Пръв задържан под стража остана Николай Тонев, председател на синдикалната федерация на служителите в затворите във Врана, многократен организатор на протести. Той е човек с 18-годишен стаж и засега с безукорно съдебно минало, с множество награди – това беше изтъкнато от защитниците му по време на процеса. Въпреки това обаче е установено, че той и останалите му двама колеги са пускали 7 пъти, а не 6, както беше обявено първоначално, затворника Искрен Маринов, който е бил с присъда 6 години и 8 месеца за автокражби, а преди това е осъждан още 3 пъти ефективно. Николай Тонев каза, че иска обективно правосъдие и не пожела да бъде сниман.

Вече има свидетелски показания за още един затворник, който е бил пускан по същия начин. Адвокатите на защитата твърдят, че не е открита сума пари в задържаните и засега не е ясно точно за какво е било извършвано деянието. Предстои и съдебно-медицинска експертиза на Николай Тонев. Според представените епикризи той има няколко заболявания и адвокатите твърдят, че не може да пребивава много дълго в ареста.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!