Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На поляните до Аврамово - С хора и песни край релсите тесни

Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали

 
На 12 август на поляните до най-високата жп гара на Балканите -  Аврамово, между Велинград и Якоруда ще се проведе първи Национален фолклорен събор "С хора и песни край релсите тесни". Той се организира от гражданско сдружение "За теснолинейката", с подкрепата и любезното съдействие на общините Велинград и Якоруда. Участие в събора ще вземат ансамбъл "Изворче" от Крумовград, гайдари от Смолян, танцови и певчески групи от Асеновград, Велинград, Якоруда, Пазарджик и Благоевград. Те ще покажат красотата на българския фолклор от Родопите, Пирин и Тракия. Гост изпълнител ще бъде младият македонски певец Борис Коцаков. Тази година сдружението си е поставило за цел освен да рекламира Родопската теснолинейка, но и да привлече интереса и на хора обичащи българският фолклор. Всичко това с подробности и за други събори в Родопите може да чуете в прикачения файл. 
Новите предложения за народна песен са:

  • "Фати се Бое на оро" -  изп. Борис Коцаков и Ваня Кудева
  • "Караджа дума Русанки" - изп. Нелина 
  • "Бре юначе" - изп. Ангелина Милева
Гласуването е до следващата събота (11.08.2018), тук в сайта на Радио КърджалиВижте още

Кърджалийци на финал в националния шампионат по драг рейсинг

Кърджалийския отбор по драг, начело с Танер Тапъджъ се отправя към  последния-трети кърг от тазгодишното националното драг състезание организирано от АФБ (Автомобилната Федерация на България). Финалът ще се проведе на 10 и 11 октомври в Кондрофрей. След връщането си от втория кръг на шампионата, който се проведе на 12-13 Септември  в гр. Сливен на..

публикувано на 25.09.20 в 07:00

Близо 550 бегачи от 13 държави ще се включат в маратона К3 ултра

На 26 септември, събота в Златоград ще бъде даден старта на ултрамаратона К3 ULTRA. Маратона се провежда за втора година в родопския град. Тази година участие в надбягването ще вземат около 550 дущи от 13 държави в три различни по дължина трасета. Най-дългият маршрут е 85 километра преминаващ през територията на две области и четири общини -..

публикувано на 24.09.20 в 09:46
Илия Учиков, гайдар и майстор на гайди

Илия Учиков - майсторът на гайди

Наричат каба гайдата космическият музикален инструмент, защото българската песен „Излел е Дельо хайдутин“,  полетяла в космоса е под съпровода на родопската гайда. Не минава празник в Родопите без този старинен инструмент. Нейната мелодия те кара да настръхнеш, дори и сълзи да пролееш.  Планината е пълна с гайдари. Но замисляли сте се, как се майстори..

публикувано на 21.09.20 в 14:20

д-р Юлиян Петров: Образователните институции са подготвени да посрещнат учениците

В навечерието на учебната година, усещайки еуфорията на родителите към първия учебен ден успяхме да формираме в обществото, че българското училище ще бъде възможно най- безопасната среда за проповядване на религията образование. Това заяви председателят на СО "Подкрепа" д-р Юлиян Петров на приемна в Кърджали, организирана от..

публикувано на 21.09.20 в 06:58

Дизайнерът Фатих Осман: Посланието, което изпраща модният подиум през 2020 е смелост

Модата се върти, вкусовете се променят, желанията отминават, но стремежът към себеизразяване е перманентен и налага абсолютната адаптация към промените.През последните месеци световната модна сцена смени курса си на плаване, заради финансовата необходимост да се спаси от потъване, като модата през 2020 е олицетворение на..

публикувано на 21.09.20 в 06:43
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28