Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 000 деца са били върнати в образователната система

Снимка: Архив

24 000 деца са били включени допълнително миналата година в образователната система. Това съобщи във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в национално съвещание с началниците на Регионалните управления по образование. Той допълни, че усилията за връщането и включването на тези деца в образователната система са постоянни, а не само в навечерието на новата учебна година:

"2000 от тези 24 000 деца бяха допълнително отпаднали, констатирахме, че по-голямата част – близо 8000, са заминали в чужбина, затова ние създаваме пълна информационна система за взаимодействие между всички институции. 14 000 деца не бяха намерени, други 10 000 деца бяха пък намерени, но не успяха, въпреки многото усилия екипите за обхват да ги включат, така че продължава работата с тях".

По повод недостига на учители Красимир Вълчев посочи, че все още има резерв от кадри на пазара на труда, но най-голям е недостигът на учители по физика, информационни технологии, математика, както и ресурсни учители.

Учебната година навсякъде ще започне нормално, каза още министърът. Близо 50 сгради на учебни заведения в страната все още се ремонтират, но са предвидени алтернативни варианти за учениците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!