Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Бизнесът е не е подготвен за кибератаки

Еврокомисарят Мария Габриел очаква този месец да е готов кодексът за борба с фалшивите новини

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

Бизнесът не е подготвен за кибератаки, заяви във Варна евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Емил Радев.

Той се обяви за информационна кампания по въпроса:

„Особено малките и средни фирми все още нямат такъв ресурс, не знаят за съвременните заплахи. Затова трябва да се помага по всякакъв начин и на гражданите - да не се понасят допълнителни загуби. Всичко това е удар и срещу доверието на обществото и в държавната власт, и в европейските институции. Трябва да направим всичко да се приемат новите нормативни актове и да заработи Агенцията за киберсигурност в най-кратко време“.

Според Радев е въпрос на национална сигурност добрата подготовка в целия Европейски съюз по отношение на киберсигурността, защото съвременните войни се водят чрез фалшиви новини и кибератаки.

Емил Радев участва в 11-я летен университет на младежката организация на ГЕРБ край Варна.

През септември се очаква да бъде готов кодексът за борба с фалшивите новини, съобщи еврокомисарят Мария Габриел:

„Първата версия, която ми беше представена от социалните медии заедно с рекламодателите и борда, който съставихме от журналисти и неправителствени организации, не отговаряше на очакванията ми. Очаквам от тях много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начинът, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор. Септември той трябва да ми бъде представен в окончателния вариант. До октомври им давам срок. Ако това не се случи, си запазвам правото декември да изляза с анализ и да предложим следващи мерки, включително и такива от регулаторен характер“, посочи Габриел.

Еврокомисарят допълни, че приоритет остава Агенцията за киберсигурност да заработи бързо, да се създаде мрежа от центрове и да се въведе европейска система за сертифициране на продукти, в която потребителят да знае нивото на сигурност на това, което купува.

До 2021 година се очаква загубите от кибератаки да достигнат 6 милиарда евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!