Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)


Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива. След кмета на селото, на сцената се качиха и партьорите от Китай. 
През първия ден бяха връчени сертификатите на успешно завършилите курса по китайски език от Момчиловци. Тази година те бяха 20 души. Труден за изучаване ли е китайският език, попитахме Станка Анасташова една от успешно завършилите курса : 
Никак не е лесен, но определено е много забавен. Това е език на философията.  
От кога са връзките на Момчиловци с далечната азиатска държава ни разказва Васка Маврудиева секретар на читалище "Светлина" село Момчиловци. 
От 2009 г. гостуват китайци при нас. Най-напред малки групи, които снимаха дълголетници, проучваха изобщо начинът на живот в Момчиловци и в Родопите. По техни изследвания най-много дълголетници има в Родопите и това се дължи на киселото мляко.
Сред Официалните гости от българска страна бяха кмета на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, заместник министъра по туризма Любен Кънчев, народния представител от Смолян Дора Янкова и Евро депутатът Момчил Неков. 
През втория ден на празника се проведе и националния конкурс „Мис Родопи“ - Кралица на киселото мляко 2018. Тази година титлата грабна17 - годишната македонка Любослава Аспарухова от Благоевград. Тя получи короната от миналогодишната победителка в конкурса Славена Георгиева, и ваучер от 3 000 лв. 
В неделния ден  Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна от  ранни зори, за да е готов на обяд. Паралелно с раздаването на кебапа, се проведе и  конкурс за кулинарни специалитети. Наградата за най-вкусно ястие спечели Мария Никова, която приготви агнешко печено. Цветка Радкова бе отличена за плодовия си щрудел с мед, дюли  и орехи. Третото място бе за фунийките с пълнеж от кисело мляко, краставици и копър на Добринка Желязкова. Организаторите излъчиха и тазгодишният най-добър производител на кисело мляко. Престижният приз  бе присъден на Сийка Гаджева. Един от най-атрактивните моменти в програмата на празника бе надпиването с айрян. В надпреварата се включиха  11   участници, като най-бърз бе Стойчо Янев, който грабна първа награда. Бяха връчени наградите на най-малките участници в конкурса за детска рисунка 1-во място бе за Памела Ботева. 
Как приемат празника на киселото мялко жителите на Момчиловци разказва кемета Сийка Суркова. 
В културния календар на Момчиловци има много празници, но фестивала на киселото мляко е най-пищният ни празник. Всичко разбира се е свързано с бюджета на един празник. За този имаме бюджет, който видимо реализира по-добра програма, тъй като се спонсорира и от производителите на кисело мляко в Китай. Аз мисля, че жителите на Момчиловци са щастливи, че точно този празник на клиселото мляко се провежда тук в Момчиловци. Всички знаем историята на празника - заради киселото мляко, което се произвежда в Шанхай с марка "Момчиловци". 
В края на фестивалната програма, гостите от Китай получиха сертификати за дълголетие. „Вие сте нашите приятели и  посланици на Момчиловци и на България в Китай. Надявам се да разкажете на всички ваши приятели как сме ви посрещнали, колко хубаво е тук. Препоръчайте им и те да посетят Момчиловци и да видят всичко това, което сте преживели тук вие. Благодарим ви и за това, че направихте така, че и ние да се докоснем до вашето изкуство и култура“. С тези думи председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров се обърна към гостите от далечната страна, с поканата да посетят празника и следващата година.
Целият репортаж Божидар Чолаков от фестивала на киселото мляко в Момчиловци може да чуете в прикрепения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21
Василка Рашкова

Нахапана от кучета: Чиновниците да плащат глобите от джоба си, а не от хазната

Кърджалийка осъди Общината, след като беше нахапана от бездомни кучета. Василка Рашкова получи обезщетение от 5000 лв., на което обаче не се зарадва. „ Исках делото да има друг ефект, не формален – ето ти парите и върви където си искаш. Въпросът е, че колко хора минават и ги съдят, плащат си делата и никой не прави нищо “, огорчена е жената...

публикувано на 16.04.24 в 09:47
Даниела Петрова

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на..

публикувано на 16.04.24 в 08:42

Никола Райков: Любовта към добрата книга се създава в семейството

А сега ви срещам с автора на книги-игри Никола Райков, който е успял в САЩ и Китай. Той дори за известно време живее в Америка, където учи информационни технологии и поддържа сайт за кино рецензии, но се разочарава и връща у нас. Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си , за..

публикувано на 15.04.24 в 17:57

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, шеф готвач Пеньо Иванов ще ни каже как приготвя пиле салтимбока или пилешко печено със салвия и панирани домати . След това Билге Мехмед разговаря с Людмила Данова - учителката поет, която твори в кратката поетична форма апев, което прилича на японското хайку, но си е българско.  Очакват Ви и други..

публикувано на 14.04.24 в 17:22