Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Момчиловци се проведе 4-то издание на фестивала на киселото мляко (снимки)


Празникът на киселото мляко в Момчиловци се откри с химна на Родопите - "Бела съм бела юначе', а гостите от Китай бяха посрещнати по традиция с пита и мед под съпровода на родопски каба гайди. След което кмета на Момчиловци Сийка Суркова от сцената, приветства с добре дошли гостите и даде началото на фестива. След кмета на селото, на сцената се качиха и партьорите от Китай. 
През първия ден бяха връчени сертификатите на успешно завършилите курса по китайски език от Момчиловци. Тази година те бяха 20 души. Труден за изучаване ли е китайският език, попитахме Станка Анасташова една от успешно завършилите курса : 
Никак не е лесен, но определено е много забавен. Това е език на философията.  
От кога са връзките на Момчиловци с далечната азиатска държава ни разказва Васка Маврудиева секретар на читалище "Светлина" село Момчиловци. 
От 2009 г. гостуват китайци при нас. Най-напред малки групи, които снимаха дълголетници, проучваха изобщо начинът на живот в Момчиловци и в Родопите. По техни изследвания най-много дълголетници има в Родопите и това се дължи на киселото мляко.
Сред Официалните гости от българска страна бяха кмета на община Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, заместник министъра по туризма Любен Кънчев, народния представител от Смолян Дора Янкова и Евро депутатът Момчил Неков. 
През втория ден на празника се проведе и националния конкурс „Мис Родопи“ - Кралица на киселото мляко 2018. Тази година титлата грабна17 - годишната македонка Любослава Аспарухова от Благоевград. Тя получи короната от миналогодишната победителка в конкурса Славена Георгиева, и ваучер от 3 000 лв. 
В неделния ден  Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна от  ранни зори, за да е готов на обяд. Паралелно с раздаването на кебапа, се проведе и  конкурс за кулинарни специалитети. Наградата за най-вкусно ястие спечели Мария Никова, която приготви агнешко печено. Цветка Радкова бе отличена за плодовия си щрудел с мед, дюли  и орехи. Третото място бе за фунийките с пълнеж от кисело мляко, краставици и копър на Добринка Желязкова. Организаторите излъчиха и тазгодишният най-добър производител на кисело мляко. Престижният приз  бе присъден на Сийка Гаджева. Един от най-атрактивните моменти в програмата на празника бе надпиването с айрян. В надпреварата се включиха  11   участници, като най-бърз бе Стойчо Янев, който грабна първа награда. Бяха връчени наградите на най-малките участници в конкурса за детска рисунка 1-во място бе за Памела Ботева. 
Как приемат празника на киселото мялко жителите на Момчиловци разказва кемета Сийка Суркова. 
В културния календар на Момчиловци има много празници, но фестивала на киселото мляко е най-пищният ни празник. Всичко разбира се е свързано с бюджета на един празник. За този имаме бюджет, който видимо реализира по-добра програма, тъй като се спонсорира и от производителите на кисело мляко в Китай. Аз мисля, че жителите на Момчиловци са щастливи, че точно този празник на клиселото мляко се провежда тук в Момчиловци. Всички знаем историята на празника - заради киселото мляко, което се произвежда в Шанхай с марка "Момчиловци". 
В края на фестивалната програма, гостите от Китай получиха сертификати за дълголетие. „Вие сте нашите приятели и  посланици на Момчиловци и на България в Китай. Надявам се да разкажете на всички ваши приятели как сме ви посрещнали, колко хубаво е тук. Препоръчайте им и те да посетят Момчиловци и да видят всичко това, което сте преживели тук вие. Благодарим ви и за това, че направихте така, че и ние да се докоснем до вашето изкуство и култура“. С тези думи председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров се обърна към гостите от далечната страна, с поканата да посетят празника и следващата година.
Целият репортаж Божидар Чолаков от фестивала на киселото мляко в Момчиловци може да чуете в прикрепения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20

Георги Пройков от Кърджали се класира на 4-о място на Световното по кану каяк за ветерани

Кърджалиецът Георги Пройков, се класира на 4-о място на Световното първенство за ветерани по кану каяк. Той е учител по физическо възпитание и спорт в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“ и е състезател по кану каяк в Спортен Клуб „Арда“.  Георги Пройков се класира на престижното четвърто място на Световното първенство по..

публикувано на 23.07.24 в 17:12

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46