Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отриха бюст на Стефан Богороди в двора на храма „Свети Стефан“ в Истанбул

Бюст-паметникът на възрожденския деец Стефан Богороди краси двора на храма в Истанбул.
Снимка: Мариян Карагьозов

Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия по случай 120-годишнината на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. След службата в двора на уникалния храм беше открит бюст-паметник на възрожденския деец Стефан Богороди.

Паметникът е издигнат по идея и със средства на църковното настоятелство на храма „Свети Стефан“ и отдава почит към живота и делата на Стефан Богороди, дарил парцела, върху който е разположена Желязната църква, както и своя дом, използван за духовните и просветни нужди на цариградските българи.

В откриването на бюст-паметника участваха председателят на комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, председателят на българската фондация в града край Босфора Васил Лязе и други.

Отбелязването на годишнината на църквата, която в началото на януари беше отворена за посетители след 7-годишна реставрация, започна вчера с българо-турска научна конференция, посветена на значението на институцията в българската и историята на Истанбул.

Пред БНР историкът д-р Боряна Бужашка разказа повече за усилията на България по отношение на уникалния храм:

„Документите, които се съхраняван в министерството на външните работи показват, че българската държава винаги е поставяла пред турските правителства през годините въпроса за статута на църквата „Свети Стефан“. И винаги държавната позиция е била, че тази църква трябва да бъде възстановена като собственост на българската държава. Мисля, че това ще бъде справедливо. Това няма да наруши добрите отношения между Република Турция и Република България – напротив, ще бъде един от многото мостове, които имаме между двете държави“.

Тържествено беше открита и новата учебна година на неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ към българската Екзархия. Директорът на училището разказа, че с всяка година интересът към образованието на български език нараства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!