Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба с българските обекти в списъка на ЮНЕСКО откриха в Кападокия

Снимка: архив

Изложбата беше открита в крепостта на гр. Ючхисар в Кападокия. Тя се състои от 16 голямоформатни фотографии, представящи исторически и природни забележителности в България, включени в списъка на ЮНЕСКО за защита на обекти на материалното културно наследство. Специален акцент е поставен върху Ивановските скални манастири, наричани българската Кападокия. В скалните килии, църкви и манастири край Русе има фрески, датиращи от 12-14 в.

Фотографиите са дело на Александър Нишков. Той е завършил Национална академия за театрално и филмово изкуство, работил е във филмов център „Бояна“ и  преподава фотография в НАТФИЗ и Нов български университет. Авторът на изложбата е обявен за най-добър фотограф на България за 2005 г. и е носител на най-високата фотографска награда - „Златна игла“.

На откриването на експозицията, която се организира благодарение на усилията на Държавния културен институт към министъра на външните работи,  присъстваха българският посланик в Анкара Надежда Нейнски, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Ючхисар Али Карааслан, валията на област Невшехир и ректорът на местния университет, официални лица от министерствата на културата и туризма и на външните работи на Турция, както и кметове и представители на местните власти на Кайсери, Гьореме, Юргюп, Каймаклъ, Деринкую, Аванос и други.

Изложбата на български забележителности, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО, вече е показвана в Анкара и Одрин.

След откриването на изложбата гостите имаха възможност да се насладят на вкуса на български вина.

Областта Кападокия в Централна Турция е посещавана от хиляди туристи от цял свят заради съчетанието между интересни природни форми, образувани от действието на ерозията, подземни селища и древни християнски скални църкви и манастири.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!