Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претърсват саудитското консулство в Истанбул заради изчезването на Джамал Хашоги

Това съобщават турски медии като се позовават на неназовани дипломатически източници

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул ще бъде претърсено по-късно днес, като част от разследването за изчезването на саудитския журналист и кореспондент на "Вашингтон пост" Джамал Хашоги. Това съобщават турски медии като се позовават на неназовани дипломатически източници. Хашоги, който е отявлен критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е в неизвестност от 2 октомври, след като посети дипломатическото представителство.

Цитираните източници от турското външно министерство са заявили, че се очаква обискът да се проведе във вечерните часове съвместно от турски и саудитски екип.

Междувременно американската телевизия „Блумбърг“ съобщи, че по искане на саудитския крал Салман Рияд е започнал свое разследване по случая.

Вчера късно вечерта саудитският крал е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът е бил поискан от Рияд и двамата лидери са обсъдили случая с Джамал Хашоги. Крал Салман е благодарил на турския държавен глава за създаването на съвместната работна група за разследване на случая и е посочил, че никой не може да накърни връзките между двете страни.

По-рано журналист от турската държавна „ТРТ - Уърлд“ съобщи, че за пръв път пред него турски официален източник твърди, че е чул аудиозапис от момента на убийството на Хашоги. Информацията засега остава непотвърдена.

Претърсването на консулството в Истанбул стана възможно, след като Саудитска Арабия даде специално разрешение, тъй като дипломатическите мисии се ползват с имунитет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!