Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Та чули ли сте, не сте ли: Ангелина Никова – първата родопска певица на ансамбъл „Филип Кутев”

Ангелина Никова като професионална певица. Снимка: Личен архив.


Село Момчиловци е богато на музикални традиции, извор на самобитни изпълнители в Централните Родопи. Момчиловските музиканти са признати майстори певци и свирачи не само в региона, но и по съборите за народно творчество, в медиите, на концертни участия. За познавачите на народната музика и изследователите на музикалния фолклор са познати изявите на Лазар и Костадин Каневски от първия събор-надпяване на Рожен (1961), кларинетистът Тодор Пичуров, талантливите певици Ангелина Никова и Мария Маринска, достигнали професионално развитие в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Ангелина Никова, родена през 1933 г., е първата родопска певица на ансамбъл „Филип Кутев”, която пренася момчиловските песни в сценичното изкуство. Скоро тя навърши 85 години – повод да ни разкаже за семейството, репертоара и успехите с ансамбъла: 

Помня неделните хорà в моето родно село Момчиловци, Смолянско. Съпровождаше ги гайдарят Лазар Каневски. На седенките пеех с жените, където отпусках гласа си да ме чуят надалече. Една от основните причини да заобичам народната песен и в последствие да стана певица е средата, в която съм израстнала. В моето семейство и в рода ни всички пеят. Най-много песни съм научила от стринка ми Иванка Андреева, от баща ми също. Той свиреше на тамбура и пееше. Цялата махала се събираше в нашата къща по празници, бяхме много гостоприемни хора. Запях пред публика още в първи клас. Имахме училищен хор и цялото село идваше да ни слуша. Родопчани са музикални, знаят много песни, пеят навсякъде.  Ангелина Никова (в средата) с певици на Държавния ансамбъл „Филип Кутев” – сестри Бисерови, Кунка Желязкова, Димитрина Делчева и др. Снимка: Личен архив.

Както всеки човек и Ангелина Никова има щастлива случайност в живота си. През 1952 г. започва работа като сервитьорка в курорта Пампорово. Сред почиващите е композиторът Димитър Петков, който информира певицата за новосъздадения ансамбъл в София, а диригентът му Филип Кутев търси певици от цяла България. 

Явих се на конкурсен изпит и бях приета в състава на Държавния ансамбъл, където изживях най-хубавите си години, споделя Ангелина Никова. – Цялото село се събра да ме изпрати за София. Никога няма да забравя този момент. Дойде и Пичура (Тодор Пичуров – М.В.), той беше известен музикант не само в Смолянския край, но и в Пловдивския. С него съм пяла и по сватби. От 360 певици на конкурса приеха само три, сред тях беше и Тоска Райчева – тракийска певица, аз бях алтистка в трети глас. 

„Заборила Яна” е първата родопска песен, която Филип Кутев обработва от репертоара на Ангелина Никова. Нейният алтов глас успешно се вплита в камерни вокални формации с певици от Държавния ансамбъл – триото на „Лале ли си, зюмбюл ли си” с Верка Сидерова и Янка Танева, квартета на „Моме, малка моме”, където пее с Бойка Присадова, Мария Маринска и Добринка Шангова, „Момиченце мало” в дует с Файка Сиракулева и др. В Българското национално радио записва самостоятелно шест песни, обработени от Иван Кирев и Коста Колев в края на 1950-те години. След последния концерт с ансамбъл „Филип Кутев”: Надка Караджова, Иванка Шишкова, Димитрина Делчева, Мария Лешкова (диригент на хора), Ангелина Никова, Мария Маринска, Анушка Михайлова, Славка Петкова. Зала „Универсиада”, 1985 г. Снимка: Личен архив.

В радиото искаха да запиша още песни, но как да ви кажа, аз не бях от тези певици, които да се изявяват и да правят записи. С ансамбъла съм обиколила 28 страни по света. Първото ни турне зад граница беше във Франция от 12 до 15 март 1955 г. Имахме големи успехи, всички се уважавахме – не само певиците, но и с оркестъра, и танцовия състав, подчертава певицата. Както при повечето родопски певци и в репертоара на Ангелина Никова най-голям дял заемат седенкарските, сватбените и гурбетчийските песни – „Слана падна, Гане”, „А га са жениш Минко”, „Росице, руса девойко” и др. 

Много се радвам на младите изпълнители, които разпространяват народната песен и така да продължават. Чувствам се горда, когато чуя моя песен и въобще народни песни от цяла България. Не мога да живея без музика, слушам непрекъснато. Това е моят живот, казва 85-годишната певица със запазен родопски стил, репертоар и диалект. Последовател в семейството на Ангелина Никова е племенникът й Тома Карапаунов, дългогодишен хореограф на ансамбъл „Родопа” – Смолян, преподавател в НУФИ „Широка лъка”, възпитаник на Държавното хореографско училище. 

Разговора с Ангелина Никова в „Полет над Родопите” и нейни записи от фонда на БНР можете да чуете в звуковия файл.Вокалното трио на „Лале ли си, зюмбюл ли си“ – Ангелина Никова, Верка Сидерова, Янка Танева. Снимка: Личен архив.
Вижте още

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27

Непосилни изисквания за медицински центрове и ДКЦ в област Кърджали за оформяне на Ковид-зона

Нито една Ковид зона не е обособена до този момент в област Кърджали. В края на миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че пациенти със съмнения за коронавирусна инфекция ще получават безплатни лекарства и безплатни прегледи, ако са посетили обособена ковид-зона в медицински център или ДКЦ. А още в края на август здравният..

публикувано на 20.09.21 в 16:02

Театърът в Кърджали кани на премиера. Открива сезона с три нови заглавия

„Деца на света" на Стефан Цанев е премиерното заглавие на Театрално-музикален център – Кърджали. Пиесата е социална трагикомедия, която изследва темата за заплашените от изчезване малки култури и разпада на традиционното семейство в контекста на съвременния глобализъм. Режисьор на спектакъла е Денислав Янев, носител на наградата за млад..

публикувано на 20.09.21 в 13:52