Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори на народната музика: 95 години от рождението на кавалджията Нейчо Георгиев

Нейчо Георгиев свири по случай 50-годишнината на читалище „Христо Ботев” в с. Терзийско, 1979 г. Снимка: Личен архив


Карнобатското село Грозден се намира на четири километра от Сунгурларе, Бургаска област. Разположено е в подбалканското поле сред плодородни овощни градини и лозя, които отглеждат традиционни сортове грозде. Винопроизводството там датира от края на ХIХ век, виното се произвежда по оригинални рецепти в местни винарски изби. Музикалнофолклорният диалект спада към източнобългарските традиции, а регионът от Източното Старопланиние е познат на фолклористиката като културен „кръстопът” със специфични песни и мелодии. Носител на музикалната традиция е самобитният кавалджия от Грозден – Нейчо Георгиев (1923–1984), известен музикант в Карнобатския край от средата на миналия век, представител на поколението народни изпълнители, които усвояват музикалния майсторлък по естествен път. От малък свири край овцете докато води стадото, учи песните на майка си, усъвършенства се с „уроците” на Петър Парлъка, майстор-кавалджия от село Горица. Нейчо постепенно обогатява своя репертоар и става разпознаваем музикант. Нейчо Георгиев с народни музиканти от Карнобарския край. Снимка: Личен архив

Повече от 20 години работи като пощальон в селата Искра, Огнен и Грозден. Заедно с писмата и телеграмите в пощенската чанта носи и кавала. Не пропуска да посвири на семеен или селищен празник, участва в местни, регионални и национални събори, надсвирва се с най-добрите кавалджии, изпълнителските му качества са високо оценени. Лауреат е на прегледа на художествената самодейност в Бургас (1961), републиканския фестивал в София (1964), националния събор в Копривщица (1965), събора „Странджа пее” и др. През 1957 г. Нейчо Георгиев записва първите мелодии в Радио София – „Буенек”, „Ръченица” и „Сватбарска водена”. Следват записи с народния оркестър на радиото, които обработва композиторът Коста Колев. Благодарение на сътрудничеството им Колев често гостува в дома на талантливия музикант и дешифрира неговите оригинални хорà и ръченици. 

Пазя силни впечатления от големия композитор Коста Колев. Когато идваше в къщи аз бях дете. Казваше на татко какво да изсвири и записваше всичко на ноти без да спира. Баща ми беше лъчезарен, топъл човек, хората го посрещаха с много обич. В нашия дом са гостували кавалджии като Стоян Чобанов, Стоян Величков и музиканти, които посещаваха събора на „Агликина поляна край Сливен. От баща ми пазим любовта към народната музика в семейството. Съжалявам, че не беше разпространена достатъчно и сега не се популяризира,разказва Веселина Нейчева, дъщеря на кавалджията, която грижливо съхранява архив с награди, публикации в периодичния печат и грамофонни плочи. Във фонотеката на БНР са регистрирани 12 записа на Нейчо Георгиев. Сред тях са „Трите пъти”, „Хоро на пояс”, „Аз не съм дошъл, Марийке” и др. За неговата музика композиторът Ташо Барулов казва: Кавалът му звучи плътно и стабилно по целия тонов обем. В каба е спокоен, а във високия регистър – силен и напорист. Свири с точно премерена орнаментика по тракийски. Хоро на събор между селата Терзийско, Огнен и Грозен. Снимка: Личен архив

От 1968 г. самобитният музикант работи в завод „Петър Пенчев” в Карнобат. По това време списание „Читалище” пише: В обедната почивка в просторния двор всички се събират от една позната свирня, която разказва за Бакаджиците, за стадата, за Карнобатския край. Всички бяха закърмени с песента и майсторството, което показва кавалджията Нейчо Георгиев. Хората от Карнобатско го познават по музиката, а за грозденци той остана техен близък човек. Земният път на изпълнителя завършва през 1984 г. Музикални наследници в семейството са внучката Нейка Митева, възпитаник на детската школа по гъдулка в Сливен и племенницата Стефанка Георгиева, преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев – Котел, където музиката на Нейчо Георгиев намира съвременни интерпретации в изкуството на млади професионално изявени музиканти.

В звуковия файл можете да чуете изпълнения на Нейчо Георгиев и разговор с неговата дъщеря Веселина Нейчева.  Грамота на Нейчо Георгиев от първия национален събор на народната творчество в Копривщица, 1965 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56