Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майстори на народната музика: 95 години от рождението на кавалджията Нейчо Георгиев

Нейчо Георгиев свири по случай 50-годишнината на читалище „Христо Ботев” в с. Терзийско, 1979 г. Снимка: Личен архив


Карнобатското село Грозден се намира на четири километра от Сунгурларе, Бургаска област. Разположено е в подбалканското поле сред плодородни овощни градини и лозя, които отглеждат традиционни сортове грозде. Винопроизводството там датира от края на ХIХ век, виното се произвежда по оригинални рецепти в местни винарски изби. Музикалнофолклорният диалект спада към източнобългарските традиции, а регионът от Източното Старопланиние е познат на фолклористиката като културен „кръстопът” със специфични песни и мелодии. Носител на музикалната традиция е самобитният кавалджия от Грозден – Нейчо Георгиев (1923–1984), известен музикант в Карнобатския край от средата на миналия век, представител на поколението народни изпълнители, които усвояват музикалния майсторлък по естествен път. От малък свири край овцете докато води стадото, учи песните на майка си, усъвършенства се с „уроците” на Петър Парлъка, майстор-кавалджия от село Горица. Нейчо постепенно обогатява своя репертоар и става разпознаваем музикант. Нейчо Георгиев с народни музиканти от Карнобарския край. Снимка: Личен архив

Повече от 20 години работи като пощальон в селата Искра, Огнен и Грозден. Заедно с писмата и телеграмите в пощенската чанта носи и кавала. Не пропуска да посвири на семеен или селищен празник, участва в местни, регионални и национални събори, надсвирва се с най-добрите кавалджии, изпълнителските му качества са високо оценени. Лауреат е на прегледа на художествената самодейност в Бургас (1961), републиканския фестивал в София (1964), националния събор в Копривщица (1965), събора „Странджа пее” и др. През 1957 г. Нейчо Георгиев записва първите мелодии в Радио София – „Буенек”, „Ръченица” и „Сватбарска водена”. Следват записи с народния оркестър на радиото, които обработва композиторът Коста Колев. Благодарение на сътрудничеството им Колев често гостува в дома на талантливия музикант и дешифрира неговите оригинални хорà и ръченици. 

Пазя силни впечатления от големия композитор Коста Колев. Когато идваше в къщи аз бях дете. Казваше на татко какво да изсвири и записваше всичко на ноти без да спира. Баща ми беше лъчезарен, топъл човек, хората го посрещаха с много обич. В нашия дом са гостували кавалджии като Стоян Чобанов, Стоян Величков и музиканти, които посещаваха събора на „Агликина поляна край Сливен. От баща ми пазим любовта към народната музика в семейството. Съжалявам, че не беше разпространена достатъчно и сега не се популяризира,разказва Веселина Нейчева, дъщеря на кавалджията, която грижливо съхранява архив с награди, публикации в периодичния печат и грамофонни плочи. Във фонотеката на БНР са регистрирани 12 записа на Нейчо Георгиев. Сред тях са „Трите пъти”, „Хоро на пояс”, „Аз не съм дошъл, Марийке” и др. За неговата музика композиторът Ташо Барулов казва: Кавалът му звучи плътно и стабилно по целия тонов обем. В каба е спокоен, а във високия регистър – силен и напорист. Свири с точно премерена орнаментика по тракийски. Хоро на събор между селата Терзийско, Огнен и Грозен. Снимка: Личен архив

От 1968 г. самобитният музикант работи в завод „Петър Пенчев” в Карнобат. По това време списание „Читалище” пише: В обедната почивка в просторния двор всички се събират от една позната свирня, която разказва за Бакаджиците, за стадата, за Карнобатския край. Всички бяха закърмени с песента и майсторството, което показва кавалджията Нейчо Георгиев. Хората от Карнобатско го познават по музиката, а за грозденци той остана техен близък човек. Земният път на изпълнителя завършва през 1984 г. Музикални наследници в семейството са внучката Нейка Митева, възпитаник на детската школа по гъдулка в Сливен и племенницата Стефанка Георгиева, преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев – Котел, където музиката на Нейчо Георгиев намира съвременни интерпретации в изкуството на млади професионално изявени музиканти.

В звуковия файл можете да чуете изпълнения на Нейчо Георгиев и разговор с неговата дъщеря Веселина Нейчева.  Грамота на Нейчо Георгиев от първия национален събор на народната творчество в Копривщица, 1965 г.


Вижте още

Рецептите на Росица Генчева - кьопоолу в хаванче и зелени домати в буркан

Есента е време, в което българинът традиционно приготвя своята зимнина, не само за да съхрани лятото в буркани, но и да си набави необходимата доза витамини през студените дни. Това е сезонът на лютеницата, киселото зеле и домашните туршии. Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии . Това..

публикувано на 27.09.21 в 12:49

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав и слънчев есенен ден , от мен, Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Надявам се, да сте на 90 мегахерца, защото ни очакват много изненади с епизода от 26 септември. В първата част на предаването ще чуем звукова картина от юбилейната изложба на Мая Мечева отражения. Птици, риби, Кърджали във закачливи..

публикувано на 27.09.21 в 12:22

Шампионите на екстремния ендуро шампионат стават ясни този уикенд в Кирково

Шампионите за сезон 2021 в Българския Екстремен  Ендуро шампионат ще станат ясни тази неделя след надпреварата в 7-ия кръг от BG X Enduro Championship, който ще се проведе в Кирково на 25 и 26 септември 2021г. Организаторите „Крос клуб Кирково“ и Община Кирково ще посрещнат 120 състезатяля. Самото състезание включва традиционните..

публикувано на 24.09.21 в 05:00

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за..

публикувано на 22.09.21 в 09:10
Елкая Дуганова

Елка Дуганова девет години събира експонати за етнографска сбирка

Елка Дуганова изпълнява това така характерно, само за град Неделино двугласно пеене в Родопите. Тя пее неделинският двуглас със сестрите Анета и Снежана Чакърови. Тя е учила песните от своята баба и майка. Радва се, че след нея има на кой да предаде местните песни. Нейните внуци също изпълняват неделински двуглас. „Научих песните от..

публикувано на 21.09.21 в 13:43

Бегачите в маратона K 3 Ултра ще се включат в екокауза

Около 700 маратонци от България и 10 чужди държави ще участват в изданието на ултрамаратона К3 Ultra , който започва в събота от Златоград . Изградени са три трасета - 23 км, 53 и 85 километра , които пре сичат областите Смолян и Кърджали . Някои от участъците минават по граничната бразда между България и Гърция, както и през забележителности..

публикувано на 21.09.21 в 10:04

Еленът лопатар от Кьосево - роден под щастлива звезда?

Щастлива развръзка се очертава на сагата с елена лопатар от Кьосево, която Радио Кърджали следи от самото начало. Горското животно ще живее, няма да бъде отстреляно.  Кметът на Кърджали Хасан Азис е поел ангажимент да откупи елена и да го дари на природен парк край морето, който се намира над курортното селище Свети Влас.  Еленчето ще има..

публикувано на 20.09.21 в 16:27