Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Сипей - земните маси не се движат

В началото на 2015 година земните маси в село Сипей се раздвижиха и тръгнаха, събаряйки няколко къщи. Други домове бяха напукани. Преди раздвижването валяло дъжд дни наред, разказват хората в селото. Как живеят пострадалите почти 4 години по-късно, въпреки опасенията от свлачищни процеси, селото се разраства, кипят строителни дейности. Сипей се готви да стане квартал на Кърджали. Петя Тенева разговаря с кмета на селото Сейхан Апти.



Той е като щъркелите - през зимата отива на юг, напролет се връща. Свлачището преди повече три години е съсипало бащината къща, в която живее, сега е подпряна с талпи и метални прътове, за да не се срути окончателно. Има ток, ама няма вода. Мъчно му е да я напусне, тук е минал целият му живот. Чуйте тъжните думи на 77-годишния Иляз Мехмед от село Сипей:




Село Пропаст е махала на Сипей, но вече е отделно кметство. Намира се непосредствено до областния център и това спасява селото от обезлюдяване. Мнозина отиват на гурбет, но се връщат, стягат си къщите и остават. Ето какво разказа кметът на Пропаст Шаин Рамадан пред Петя Тенева:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хасково обявява конкурс „Народни будители” 2024

Община Хасково и Младежки център Хасково обявяват национален конкурс "Народни будители" 2024г. Конкурсът е посветен на Деня на народните будители - 1 ноември.  Право на участие в него имат ученици от 5 до 12 клас. Те са разпределени в две възрастови групи: 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Категориите, в които участниците могат да се включат са:..

публикувано на 02.10.24 в 15:26

Хванаха столичанин и родопчанин с кокаин и марихуана

По време на специализирана операция срещу употребата и разпространението на наркотици, вчера са задържани двама души в Смолян. Около 16:00 часа на бул. "България" е спрян автомобил "Фолксваген Туран", управляван от 35-годишен софиянец. При направен тест за наркотични вещества е дадена положителна проба на кокаин. Малко по-късно на ул. "Бяло море" е..

публикувано на 02.10.24 в 13:27

Валута за близо 265 хиляди лв. задържаха на "капитан Андреево"

Недекларирана валута за 264 747 лева задържаха митническите служители на "Капитан Андреево" при две проверки. При единия от случаите в товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция, във фабрична кухина са открити 100 000 евро. Във втория случай - при проверка на автобус, пътуващ от Румъния за Турция са открити..

публикувано на 02.10.24 в 11:19

Близо 31 хиляди българи ще гласуват в чужбина на парламентарния вот

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Печатницата на БНБ ще изработи бюлетините за изборите на 27 октомври

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките - специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 хиляди и 800 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

ЦИК демонстрира гласуването с машина и показа бюлетината за вота

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври. ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с..

публикувано на 01.10.24 в 17:00

Близо 1 млн. лв. източени от измамната схема в театрите на Разград и Смолян

Почти един милион лева (937 889) са откраднатите от Разградския филхармоничен театър пари, отклонени от група съучастници, за която се предполага че е ръководена от директора на театър Левон Манукян. Той и още трима пряко замесени бяха арестувани преди няколко дни в Пловдив.  Самият Манукян снощи бе предложен за освобождаване под парична гаранция от 50..

публикувано на 01.10.24 в 14:16