Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Истанбул: Тялото на Хашоги е било разчленено, а частите - изхвърлени

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в Истанбул излезе със съобщение, в което се посочва, че опозиционният саудитски журналист Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в града, а тялото му е било разчленено.

Журналистът е бил удушен непосредствено, след като влязъл в сградата на 2 октомври. Покушението е било предварително планирано, заключават турските обвинители на база на събраните до момента данни. Те посочват, че след като е бил убит, Джамал Хашоги е бил разчленен, а частите от тялото му - изхвърлени.

Истанбулският градски прокурор Ирфан Фидан заяви, че по време на срещите със саудитския главен прокурор не са били постигнати никакви резултати. Сауд ал Муджиб от понеделник до днес проведе срещи в Истанбул с различни турски институции, свързани с разследването. Днес следобед той отпътува обратно за Рияд.

Саудитска Арабия е отказала да даде данни за местния турски съучастник. Фидан е поискал да узнае и местонахождението на тялото и дали разследващите в Рияд са открили данни във връзка с плана за атентат. Турската страна отново е настояла задържаните по случая 18 саудитци да бъдат екстрадирани и изправени пред турски съд.

В писмен отговор саудитската делегация е поканила турските разследващи в Саудитска Арабия, заявявайки, че местонахождението на тялото и евентуалните планове за убийство могат да бъдат разкрити само в съвместно разследване, както и са отрекли да е имало саудитско изявление за местен турски съучастник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!