Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко и Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество

| обновено на 03.11.18 в 14:35
Петро Порошенко (вдясно) и патриарх Вартоломей (в центъра) преди подписването на документа в патриаршията в Истанбул.
Снимка: Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха в Истанбул споразумение за сътрудничество.

Украинският държавен глава заяви, че споразумението продължава процеса на придобиване на независимост на Украинската православна църква. Петро Порошенко определи деня като „исторически“ и изрази задоволството на украинското правителство от подкрепата, получена от патриаршията в квартал Фенер. Патриарх Вартоломей заяви, че е право на Украйна да има автокефална църква и изрази желание в най-скоро време отново да посети страната.

На 11 октомври Константинополската патриаршия сне анатемата, наложена на Филарет и Макарий – водачите на считаните от Москва за неканонически Украинска православна църква – Киевски партиархат и Украинската автокефална църква – и отмени документа от 17 век, според който Украинската църква е предадена под юрисдикцията на Москва. В отговор, на 15 октомври синодът на Руската православна църква (РПЦ) взе решение за пълно прекратяване на евхаристийните връзки с Вселенската патриаршия. Разривът означава, че миряните на РПЦ не могат да се причестяват в храмове под юрисдикцията на Вселенската патриаршия и свещеници от двете църкви не могат да извършват съвместни богослужения.

По-късно патриарх Вартоломей заяви по повод възможността за предоставяне на автокефалия на украинската православна църква, че изключителните права на Вселенската патриаршия са основани на решенията на Вселенските събори. На 23 октомври РПЦ заяви, че няма да се подчинява на решенията на Вселенската патриаршия по отношение православието в Украйна. Според църковниците в Москва „каноните на Вселенските събори, за които говори Вартоломей, не му дават никакви властнически пълномощия извън неговия патриархат.“

Вчера представителят на Вселенската патриаршия във Всемирния съвет на църквите заяви пред Би Би Си-Украйна, че никой не може да постави под въпрос централната роля на Константинополския престол в православието. Архиепископ Йов Гечи, който по произход е украинец, посочи, че автокефалният статут на църквите на Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, Полша, Албания, България, Грузия и Чехословакия им е даден не на Вселенски събор, а от Вселенската патриаршия. По думите му, според някои канонисти, ако патриаршията сметне това за нужно, може да отнеме този статут.

Президентът на Украйна ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган. По-късно предстои Седмата среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо ниво между двете страни, както и откриване на украинско консулството и културен дом в Анталия. Турските курорти са посещавани от множество украински туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!