Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се зарече да разкрие убийството на Хашоги

Мевлют Чавушоглу съобщи, че е обсъдил случая „Хашоги“ на 45-минутна среща във Вашингтон с държавен секретар Майк Помпейо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция не иска да влошава отношенията си със Саудитска Арабия, но убийството на Джамал Хашоги трябва да бъде разкрито, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.

Турският първи дипломат каза, че Анкара не разглежда случая като политически въпрос. Той обясни, че разследването продължава и Турция е решена да го доведе докрай.

Пред репортери в турското посолство във Вашингтон, където е на посещение, Чавушоглу допълни, че трябва да бъде хвърлена светлина върху всички измерения на убийството, тъй като има въпроси, които са останали без отговор, включително кой е заповядал извършването на престъплението. Той акцентира и върху противоречията в последното изявление на саудитския главен прокурор.

Чавушоглу съобщи, че е обсъдил случая „Хашоги“ по време на 45-минутна среща с американския държавен секретар Майк Помпейо. Двамата са разговаряли също и по двустранни и регионални въпроси.

Турската страна е връчила на Помпейо и на президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън лист с имената на 84 души, свързани с мрежата на проповедника Фетхуллах Гюлен, чието екстрадиране иска от САЩ.

В публикуваното от Държавния департамент прессъобщение за срещата не е отбелязано казусът с убития саудитски журналист да е бил дискутиран, но се изтъква, че Вашингтон е поставил въпроса за задържаните в Турция американски граждани.

По-рано турският първи дипломат се срещна с генералния секретар на ООН и отново издигна идеята си за международно или разследване на Комисаря по правата на човека на световната организация. Говорител на Антониу Гутериш по-късно посочи, че Анкара не е внасяла такова официално искане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!