Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Истанбул препречи пътя на един от протестите срещу насилието над жени в града

Полицията препречи пътя наедна от демонстрациите в Истанбул срещу насилието над жени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул използва лютив газ и спря женско шествие поради липсата на разрешение за него. Демонстрантките се бяха събрали по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени.

Кордон от полицаи с щитове препречи пътя на демонстрацията към главната пешеходна артерия на града – булевард „Истиклял“ в европейската част. Силите на реда поискаха от събралите се да се разотидат, на което те отговориха със скандирания „Улиците са наши“ и „Тук сме“. Противопоставянето продължи около два часа, като междувременно силите за борба с безредиците на два пъти изстреляха заряди лютив газ.

В демонстрацията участваха лидерката на истанбулската организация на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и съпредседателката на прокюрдската Демократична партия на народите. Участниците в демонстрацията впоследствие се разпръснаха и прочетоха обръщенията си на различни централни точки като Галата, улица „Мис“ и край сградата „Одакуле“.

На азиатския бряг шествието на жените в Кадъкьой също се изправи пред полицейските сили, които поискаха след като се направи обръщение към пресата и гражданите, участничките да се разпръснат.

Женската организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието устрои манифестация в парк в близост до Истанбулската голяма община. Събралите се жени носеха плакати с призива на президента Реджеб Ердоган срещу насилието над жени.

В други части на Истанбул бяха поставени билбордове, плакати и лепенки с надпис „363“ – толкова, според женски организации, е броят на загиналите тази година жени в Турция от домашно насилие. Въпреки че в Турция действа закон за защита на жените, те често са обект на посегателства.

Шествия срещу насилието над жени се проведоха в над 40 големи и малки испански градове. Инициаторите отбелязаха по този начин Международния ден за премахване на насилието над жени, предаде Асошиейтед прес. В Мадрид десетки хиляди се включиха в шествие, организирано от феминистка организация, която призоваваше за масов протест. Официалните данни сочат, че в Испания през тази година 44 жени са били убити от сегашните или бившите си партньори, отбелязва Асошиейтед прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!