Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек е изчезнал при наводненията в Одрин

| обновено на 28.11.18 в 17:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек е безследно изчезнал след наводненията в турската област Одрин. Рекордните за последните 88 години количества дъжд доведоха до затваряне на болничен спешен център и булеварди в тракийския град.

Изчезналият е възрастен човек от с. Огулпаша, община Хавса. Племенникът му съобщи, че за последно е разговарял с него по телефона рано тази сутрин. Организирана е спасително-издирвателна операция.

Кметът на Одрин Реджеп Гюркян заяви, че е оглавил работата на кризисния щаб и властите контролират ситуацията. Той изтъкна, че количеството на излялата се вода достига над 128 л/кв. м и никоя инфраструктура не е способна да издържи на подобно изпитание. По думите му, това е най-голямото природно бедствие, сполетявало района. Градоначалникът подчерта, че няма жертви и ранени. 

Дъждът започна вчера вечерта и през нощта спешното отделение на частна болница остана под водата и спря работа. В един квартал поради опасност от влизане на вода в трафопостовете е било спряно електрозахранването, което е направило невъзможна работата на помпите. В друг квартал са били наводнени приземни помещения на жилищни и стопански постройки.

Заради обилните валежи бяха затворени за движение 8 булеварда в града. В момента само три от тях остават затворени, другите пет функционират. На различни места са изпратени автоцистерни помпи, които отводняват.

Метеоролози съобщиха, че предишният рекорд е бил 110 л/кв. м през 1930 г. В близост до Одрин се сливат реките Марица, Арда и Тунджа и в района има малки реки и подпочвени води, които допълнително затрудняват абсорбирането на водата от почвата.

Метеоролозите предупреждават, че във вечерните часове температурите ще паднат и се очаква снеговалеж.

Българското Министерство на външните работи предупреждава пътуващите за и през Северозападна Турция, че са затворени за движение второстепенните пътища Одрин - Хавса и Одрин - Къркларели. ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е отворен за движение. Препоръчва се на българските граждани по възможност да не предприемат пътувания в района в следващите 48 часа, а при неотложни пътувания да се използва магистралата Одрин – Истанбул, като се следват указанията на граничните власти, пътните служби и полицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!