Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Сиди: ДПС не искат много, те искат всичко

„ДПС не иска много, те искат всичко“. Така коментира пред Радио Кърджали народният представител от ВМРО Александър Сиди внесените от Движението за права и свободи предложения за промени в Изборния кодекс.

Основните сред тях са отпадане на принципа на уседналост за всички видове избори у нас, отмяна на забраната да се агитира на друг език, освен на български и повишаване на прага при преференциалния вот.

„Въвеждането на принципът на уседналост спря автобусите от Турция с гласоподаватели, които идваха, за да гласуват за кмет на конкретно населено място. Знаете, че на местни избори 100 – 200 – 300 гласа могат да обърнат резултатите. Това прави ДПС с хора, които нямат уседналост, не са живели в страната и в конкретното населено място през последните шест месеца преди провеждането на изборите. Това не е честно спрямо другите български граждани, които живеят в България и съответно имат своето място и бъдеще тук. Няма значение къде живееш. Аз например напоследък съм по-често в София заради характера на работата ми. Но това не означава, че трябва да избирам кмет на София. Аз съм си пловдивчанин и гласувам в Пловдив, коментира Александър Сиди. Изборния туризъм трябваше да бъде прекратен и той беше прекратен с приемането на принципа на уседналост“, каза още той.

Сиди отхвърли възможността в сегашния парламент да се стигне до консенсус относно предложените от ДПС промени в изборното законодателство. 

„Това са принципи, за които сме се борили не само ние, но и цялата демократична общност в страната. Няма как да допуснем агитация на майчин език или на друг, защото по Конституция българският език е официален. У нас образованието до 16 години е задължително, така че всеки български гражданин би трябвало да знае български език. Агитацията на друг език е абсурд“, коментира Александър Сиди настояването да отпадне забраната за агитация на друг език, освен българския.

Според него тезата, че ако гражданин на друга държава присъства на предизборен митинг и говори например на английски, то той ще бъде глобен, е спекулация.

„Това са много специални случаи, тогава е необходимо да бъде осигурен превод“, каза за Радио Кърджали Александър Сиди.

Били сме свидетели, когато от ДПС погазват закона. Те са завършвали включително и с осъдителни присъди“, коментира депутатът от ВМРО и като пример посочи бившият председател на ДПС Лютви Местан, който демонстрирал, че може да погазва закона, като говорел на турски на предизборни митинги.

Българските политици трябва да агитират българските избиратели на български език, категоричен е Александър Сиди. Според него дебатът за забраната да се агитира на друг език  продължава неприятната тенденция за разделение на българското общество. 

„Не виждам какъв е проблемът ДПС да говорят на български. Те твърдят, че не са турска партия, така че ако искат да го докажат, да говорят на български където и да е в страната“, призова депутатът от ВМРО.

Той обясни, че преди внасянето на промените в избирателното законодателство в пленарна зала е имало споразумение между политическите сили. 

„Имахме принципен ангажимент с ГЕРБ да направим промени, които да предотвратят така наречения „Феномен 15 – 15“. Това беше единствената причина за искане на промени. За съжаление в пленарна зала партиите отвориха кутията на Пандора и започна налагането на всякакви щения и искания, което е опит да бъдат наложени тези, които вече са отхвърлени“, коментира Александър Сиди.

Целият запис на интервюто може да чуете в прикачения файл. 


Вижте още

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43

Д-р Магдалена Маринова: Приемам номинацията "Лекар на годината" като заслужено уважение към мен

Началникът на Инфекциозно отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали д-р Магдалена Маринова е номинирана на национално ниво за "Лекар на годината 2020". По традиция на 19 октомври в Деня на българския лекар се връчват наградите на Българския лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината.  Номинацията си, д-р Маринова коментира така:..

публикувано на 18.10.20 в 11:56