Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Александър Сиди: ДПС не искат много, те искат всичко

Автор:

„ДПС не иска много, те искат всичко“. Така коментира пред Радио Кърджали народният представител от ВМРО Александър Сиди внесените от Движението за права и свободи предложения за промени в Изборния кодекс.

Основните сред тях са отпадане на принципа на уседналост за всички видове избори у нас, отмяна на забраната да се агитира на друг език, освен на български и повишаване на прага при преференциалния вот.

„Въвеждането на принципът на уседналост спря автобусите от Турция с гласоподаватели, които идваха, за да гласуват за кмет на конкретно населено място. Знаете, че на местни избори 100 – 200 – 300 гласа могат да обърнат резултатите. Това прави ДПС с хора, които нямат уседналост, не са живели в страната и в конкретното населено място през последните шест месеца преди провеждането на изборите. Това не е честно спрямо другите български граждани, които живеят в България и съответно имат своето място и бъдеще тук. Няма значение къде живееш. Аз например напоследък съм по-често в София заради характера на работата ми. Но това не означава, че трябва да избирам кмет на София. Аз съм си пловдивчанин и гласувам в Пловдив, коментира Александър Сиди. Изборния туризъм трябваше да бъде прекратен и той беше прекратен с приемането на принципа на уседналост“, каза още той.

Сиди отхвърли възможността в сегашния парламент да се стигне до консенсус относно предложените от ДПС промени в изборното законодателство. 

„Това са принципи, за които сме се борили не само ние, но и цялата демократична общност в страната. Няма как да допуснем агитация на майчин език или на друг, защото по Конституция българският език е официален. У нас образованието до 16 години е задължително, така че всеки български гражданин би трябвало да знае български език. Агитацията на друг език е абсурд“, коментира Александър Сиди настояването да отпадне забраната за агитация на друг език, освен българския.

Според него тезата, че ако гражданин на друга държава присъства на предизборен митинг и говори например на английски, то той ще бъде глобен, е спекулация.

„Това са много специални случаи, тогава е необходимо да бъде осигурен превод“, каза за Радио Кърджали Александър Сиди.

Били сме свидетели, когато от ДПС погазват закона. Те са завършвали включително и с осъдителни присъди“, коментира депутатът от ВМРО и като пример посочи бившият председател на ДПС Лютви Местан, който демонстрирал, че може да погазва закона, като говорел на турски на предизборни митинги.

Българските политици трябва да агитират българските избиратели на български език, категоричен е Александър Сиди. Според него дебатът за забраната да се агитира на друг език  продължава неприятната тенденция за разделение на българското общество. 

„Не виждам какъв е проблемът ДПС да говорят на български. Те твърдят, че не са турска партия, така че ако искат да го докажат, да говорят на български където и да е в страната“, призова депутатът от ВМРО.

Той обясни, че преди внасянето на промените в избирателното законодателство в пленарна зала е имало споразумение между политическите сили. 

„Имахме принципен ангажимент с ГЕРБ да направим промени, които да предотвратят така наречения „Феномен 15 – 15“. Това беше единствената причина за искане на промени. За съжаление в пленарна зала партиите отвориха кутията на Пандора и започна налагането на всякакви щения и искания, което е опит да бъдат наложени тези, които вече са отхвърлени“, коментира Александър Сиди.

Целият запис на интервюто може да чуете в прикачения файл. 


Вижте още
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. д-р Тодор Черкезов: Да се научим да сме щастливи между ковид вълните

Трудна година изпрати МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, каза директорът проф. д-р Тодор Черкезов. „Една година, в която 15% от общия брой приети пациенти, а това са 2114 човека, прекараха минимум по десет дни в лечебното заведение. За съжаление 17% от тези, които се лекуваха за COVID-19 , загубиха живота си, това са 341 човека, което за..

публикувано на 22.01.22 в 19:06

Психологът Марина Панайотова: Бърнаут е болестта на новото време

За много от нас работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Тези факти се установиха и доказаха през последните години и в редица направени проучвания. Според психологът Марина Панайотова пандемията допълнително влияе на „прегряването“ и води до още по високи нива на бърнаут. По думите на Панайотова синдромът може да се..

публикувано на 20.01.22 в 06:53
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

публикувано на 18.01.22 в 16:09
Магистър-фармацевт Петър Буцев

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално? Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти . Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.)...

публикувано на 17.01.22 в 15:07
Доц. Петър Шишков

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 17.01.22 в 14:52

Димитър Димов: С протестите срещу зеления сертификат "Възраждане" трупат дивиденти

В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати. Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и..

публикувано на 13.01.22 в 17:47
Артистичен Директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, директор на „Танцова Работилница”

"Василица" събира любители на джаза и ромската музика

Първото издание на Ромския фестивал "Василица" събира тази вечер от 19.30 ч. в театър "Театро" любителите на джаза и ромската музика. Решихме да направим нещо, което е по-различно, което не се е случвало в България – фестивал, представящ ромската култура. Така обикновено описва необикновеното събитие, което предстои на 11 януари един от..

публикувано на 11.01.22 в 14:36
Подкасти от БНР