Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все повече книги за изгорялото читалище в село Скребатно

Снимка: БНР - КърджалиХора от село Скребатно се нуждаят от нашата помощ, за да възстановят библиотеката на изгорялото си читалище. Народно читалище „Христо Ботев” е погребано в руините след голям пожар в началото на януари тази година в малкото селце в община Гърмен. Стогодишната история на едно селско читалище изгаря за една нощ, а пожарът поглъща и кметството, лекарски кабинет, хранителен магазин и ресторант, защото са били в една сграда. Въпреки първоначалното си стъписване обаче, местните жители са категорични - ще отпразнуват 100-годишния юбилей на своето читалище.
Най-много на местните жители ще липсва читалищният салон, който е бил сцена за изява на самодейците. В читалището са се провеждали и Летни музикални академии, които са привличали хората към духовното средище. Радио Благоевград започна инициатива за дарение на книги за читалищната библиотека, към която се присъединява и предаването Полет над Родопите с водещ Божидар Чолаков. Впоследствие обаче кампанията се разрасна и вече тя е под шапката на радио Кърджали. Ние, от „Вкусен следобед”, като приятели на книгите, също искаме да призовем слушателите да дарят свои книжки за читалището в Скребатно. Достатъчно е те да са добре запазени и да са художествена и детска литература. Защото вярваме, че доброто е навсякъде и че малките читалища са именно тези, които съхраняват селата в България и карат хората да останат в тях. За да ни има, трябва и духът ни да гори.  
А в края на краищата, всяко добро дело, се състои от малки стъпки.

Донесете книгите в радио Кърджали, което се намира на адрес бул. България 74, етаж 3 в сградата на бившия Окръжен съвет.

"В рамките на кампанията на радио Благоевград впоследствие разбрах, че на самото читалище му предстои да отбележи февруари месец своята стогодишнина. Това е един юбилей доста голям за едно такова средище, такова културно средище като читалище. Да отбележи един век! Това е място, съхранявало история на населеното място, пазело е фолклора. Там хората от селото са черпели своята нужда да знаят и помнят историята си. Затова започнах първо инициативата в предаването си "Полет над Родопите" да събираме книги съвместно с радио Благоевград. Но ето, че инициативата се разраства и тя излиза вече не само от предаването полет над Родопите, излиза от цялото радио Кърджали съвместно с радио Благоевград", казва водещият Божидар Чолаков.

От народното читалище са останали само руини. Изгорели са 3500 тома книги. В селото живеят около 260 души. "Ние, жителите на големия град и на другите големи градове, си имаме големи търговски обекти за увеселяване, а читалището - това е мястото на малкото населено място, в което хората се събират на раздумка, от дума на дума обменят мнения, виждат се със свои съселяни. Това е техният център, както се казва", казва Божидар Чолаков. Едно от най-големите дарения е направено от Народно читалище "Родопски фар" в Кърджали, допълва той. Получени са обаждания обаче и от други читалища, от сдружения и библиотека в Благоевград, от Видин.

Чуйте как тръгна, докъде се разрасна инициативата и колко книги са събрани дотук, от разговора ми с Божидар Чолаков, водещ на Полет над Родопите.


Вижте още

"Вкусен следобед" - забавлението продължава

"Вкусен следобед" навършва днес 4 години. На 19 януари, от 14 часа, прозвучава пилотният епизод в ефира на радио Кърджали. Първата анкета е на тема: "Кой е най-вкусният следобед", а музиката е само от неизлъчвани автори, заради ограниченията на Мюзикаутор. Но, за добро, защото песните се оказват много добро допълнение към темите в..

публикувано на 19.01.21 в 17:57

Фолклорния танцьор Виктор Николов: Локдаунът беше спирачка за всички ни

Ограничителните мерки срещу Ковид-19 изкара на протест хората на изкуството в някои градове на България. Демонстрацията в столицата беше пред сградата на здравното министерство и премина под наслов „Изкуството е живот” Исканията им са да отворят танцовите школи, музикалните зали и фитнесите. Четири организации настояват за..

публикувано на 19.01.21 в 06:00

Продължава целевата помощ за ученици при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка

Агенция Социално Подпомагане продължава приемането на заявления-декларации за месечна целева помощ за семейства с деца до 18-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Припомняме, че помощта бе въведена в края на 2020 година с оглед на извънредната епидемична обстановка.  Размерът на..

публикувано на 18.01.21 в 08:17

Празничен "Вкусен следобед"!

Здравейте, в този хубав зимен ден, вие сте с мен Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Днес най-цветното предаване на радио Кърджали празнува своя рожден , защото преди 4 години на 19 януари , прозвучаха първите гласове от пилотния епизод. А първата анкета беше на тема "Кой е най-вкусният следобед?". За този период..

публикувано на 17.01.21 в 19:19

Община Кърджали реализира Проект “Заедно – За щастливо детство”

На 27.04.2020 г. Кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис  подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-3.011-0001-С01 за реализирането на проект „Заедно – за щастливо детство“, който ще се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., процедура..

публикувано на 15.01.21 в 13:27

Боян Кехайов: Ситуацията след проливния дъжд в община Неделино е овладяна

Ситуацията след проливния дъжд в община Неделино е овладяна. Възстановено е електрозахранването в село Кундево. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на Неделино Боян Кехайов. Подпорните стени в село Средец, за които вчера съобщихме, че са паднали са частни и не касаят общинската инфраструктора, каза още Боян Кехайов:  "Сутринта имаме един..

публикувано на 13.01.21 в 11:39

Никола Чанев: В област Кърджали няма сериозни щети от дъжда

До 100 литра на квадратен метър достигна количеството на дъжда в Източните Родопи през последните дни. Това е два пъти над нормата за януари, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Обстановката в района постепенно се нормализира. В област Кърджали няма сериозни щети от дъжда, съобщи в ефира на Радио Кърджали областният..

публикувано на 13.01.21 в 11:11