Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: През зимата инфарктите зачестяват

Сърцето и съдовата система са най-лабилни през зимата. Всяко падане на градусите надолу рязко повишават кръвното налягане. Когато те са повече от 10 деления на термометъра, опасността от инфаркт е налице, предупреждават от Националното дружество по кардиология. Как студеното време влияе на най-важния човешки орган, можем ли да защитим сърцето си и помага ли алкохолът за по-добрата му работа. 
Сърдечните проблеми зачестяват през зимния период. Колебанията в температурите, ограничената физическа активност, лошите хранителни навици и употребата на прекалено много сол са само част от рисковите фактори, които влияят върху работата не само на сърцето, но и на целия човешки организъм, коментира за Радио Кърджали д-р Милчо Енчев, кардиолог в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Рязкото преминаване от топло на студено също има отрицателен ефект върху работата на сърцето, затова е необходимо да отделим кратък период на климатизация, когато излизаме навън, е мнението на д-р Енчев. Той е категоричен, че човек не бива да пренебрегва сигналите на тялото си - ако усетим болка, стягане, сърцебиене, промяна в артериалното налягане, е необходимо да потърсим медицинска помощ, защото това са знаци, които показват, че организмът има проблем.
Зимата е период, в който опасността от инфаркт нараства. Това показва и статистиката в многопрофилната болница в Кърджали. Именно инфарктът е най-значимото заболяване, тъй като може да доведе до моментална смърт. Не по-маловажни са обаче и останалите заболявания на сърцето, като сърдечна недостатъчност, ендокардити, перикардити, които също утежняват работата на най-важния човешки орган, смята д-р Милчо Енчев. 
Що се отнася до алкохола, той може да влияе положително върху сърдечно-съдовата система. Важна е обаче дозата. Установено е, че за да се случи добрият ефект от алкохола, не бива да се надвишават 50 грама за концентрат или около 200 грама за вино или бира, смята д-р Енчев. Всичко останало е противопоказно не само за сърцето, но и за останалите органи в човешкото тяло, категоричен е той.
Повече за влиянието на студеното време върху сърдечно-съдовата система, за практическите насоки как да живеем здравословно и какво се случва със сърцето, когато към студеното време, прибавим мръсния въздух и сезонните грипни вируси, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с кардиолога д-р Милчо Енчев в прикачения звуков файл.

Вижте още

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51