Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Д-р Кирил Карамфилов
Снимка: Стаматина Никова

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял драстично за около 10-15 години, когато са били над 60 процента. Това каза за Радио Кърджали доц. Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Завършил е медицина  в МУ София през 2002 година с пълно отличие и е удостоен със Златен Хипократ. В момента оглавява Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница и е методичен ръководител на Лабораторията по инвазивна кардиология при МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.
Лабораторията в Кърджали ще навърши в началото на март 10 години от създаването си. Доц. Карамфилов помага при най-сложните случаи. "Това, което мога да кажа за пациентите тук - традиционно идват по-късно, традиционно по-малко се лекуват и когато на масата попадне един типичен случай, ние имаме доста проблеми - съдовете са с изключително голямо количество калций, трудно можем да манипулираме с нашите водачи, стентове, балони. Дифузни са, т.е, засегнат е повече от един съд. Това са пациенти, които не са обръщали дълго време внимание на здравословното си състояние... Тези пациенти са сериозно предизвикателство, не са ни най-любимите, но това е тъмната страна. Светлата е, че когато хората получат адекватно лечение и адекватни съвети какво да правят, те са много изпълнителни, което пък е предпоставка за максимално добри резултати." Това коментира доц. Карамфилов
Инвазивната кардиология е една от най-бързо развиващите се специалности в медицината въобще. 99.9 процента от процедурите завършват с успех, а усложненията са сведени до под 1 процент от случаите.
Българинът боледува много, смята доц. Карамфилов. "Специално сърдечно-съдовите заболявания са нещо, което в голяма степен мори нас, българите. Последните години се забелязва тенденция на подобряване на здравната култура у много хора. Повечето млади се интересуват за своето здравословно състояние, за своя рисков профил и предприемат необходимите мерки", коментира доц. Карамфилов. Профилактичните прегледи, повишаването на здравната култура, както и създаването на центрове по инвазивна кардиология във всеки областен град води до намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в България.


Още за инвазивната кардиология и нейните методи, за симптомите на инфаркта, за първите реакции след острата режеща болка в гърдите, за тежките случаи в практиката и за човешкото "Благодаря", което осмисля цялата работа на кардиолозите и лично на доц. Кирил Карамфилов, може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с него в прикачения звуков файл.Вижте още

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51

Сезгин Бекир: Започна благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - "Розовата къща" в София

В Кърджали стартира благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - ,Розовата къща° в София. Тя се организира от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център в. Кърджали. Кампанията ще продължи до 20 септември 2021 г. Всеки, който желае може да дари трайни хранителни продукти и хигиенни материали, като..

публикувано на 06.09.21 в 12:39