Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Марио Янакиев: Добрият лекар няма да оправдае детска болест с растеж на зъбки

Хубава или лоша, искаме или не искаме, виртуалната медицина или търсенето на лечение в интернет за различните болести е факт в съвременното общество, който не бива да се пренебрегва. Това каза за Радио Кърджали педиатърът д-р Марио Янакиев, самият той създател на сайт с практическа медицинска насоченост.
Исках да комуникирам с майките виртуално. И сега мога да се похваля с повече виртуални пациенти, отколкото реални. И това е медицина. А тогава, през 2008 година, беше контрапункт на друг сайт на майки, където имаше много силно движение против ваксините, каза д-р Марио Янакиев. Майките питат, те не са удовлетворени от прегледите, от бързането на лекаря, който няма време да обясни всичко и те търсят второ мнение. Обаче много често го търсят във виртуалното пространство, където някакви анонимни хора дават съвети. Затова реших чрез сайта, чрез фейсбук-групата и моето име на истински съществуващ лекар, малко от малко да им давам съвети, за да не тръгнат в лошата посока, да не се самолекуват, обяснява решението си педиатърът. Винаги чрез сайта обаче съм подкрепял лекуващия лекар, категоричен е д-р Янакиев.
Според него инфекцията от морбили в България няма да се развие в епидемия, тъй като колективният имунитет в България е добър и има добър обхват с ваксини на децата. Що се отнася до антиваксиналните настроения, дискусията За и Против ваксините не е дискусия за родители във фейсбук, а е въпрос, който трябва да се реши от експерти, коментира лекарят.
Те преценят кога да се въведе една ваксина, кога да падне, как да се прави. Това е много сложен елемент от превантивната медицина. ваксинирането е социална дейност, не толкова индивидуална. Лошото е, че антиваксинално настроените го пречупват винаги през собственото си его и се възползват от това, че другите са ваксинирани, за да не се разболее тяхното дете, защото колективният имунитет спасява, коментира д-р Марио Янакиев. Той е категоричен, че ваксината срещу морбили е една от най-безопасните. Той припомни, че преди години безплатните ваксини са били "живи" и всяко трето дете е правело усложнения. Тогава препоръчвах на родителите да купуват по-скъпи, но качествени от аптеките. И никой не правеше на въпрос това. Сега, когато добрите ваксини станаха безплатни, се появиха и настроенията против тях, казва педиатърът.
Новите майки обичат да се "упражняват" на тема отглеждане на деца, смята д-р Марио Янакиев. Според него, хубавото при съвременните родители е, че бащите се включват активно в отглеждането на бебето още от първия му месец, докато бабите остават на по-заден план и не им се позволява да се намесват много-много. Днешните млади родители изграждат едно споделено и отговорно отглеждане на децата си. Това показват и посещенията в детската консултация, където 90 на сто от майките са придружавани от татковците. 
Личното му мнение е, че трябва да се помага на майката, особено ако децата са две и са с малка разлика. "За" съм да се ползва опита на по-възрастните или да се наеме човек да помага, защото съм против яслата, казва д-р Марио Янакиев. Според него добрият лекар никога няма да оправдае болестно състояние с растеж на зъбки и никога няма да препоръча на майката да даде бебето си на ясла до третата му година. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Марио Янакиев може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51

Сезгин Бекир: Започна благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - "Розовата къща" в София

В Кърджали стартира благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - ,Розовата къща° в София. Тя се организира от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център в. Кърджали. Кампанията ще продължи до 20 септември 2021 г. Всеки, който желае може да дари трайни хранителни продукти и хигиенни материали, като..

публикувано на 06.09.21 в 12:39

Милан Миланов: БСП зае национално отговорна позиция

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник, 7 ми септември. По неофициална информация Националният съвет е взел това решение. Повече по темата се очаква на брифинг на ръководството на БСП след края на заседанието. Тов а става след като нито "Изправи се БГ, Ние идваме", нито "Демократична България", нито от Има..

публикувано на 02.09.21 в 16:03