Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хубен Черкелов: За мене образите върху банкноти и монети са символи на комуникация

След миналогодишните две изложби в столицата, този февруари роденият в Кърджали художник Хубен Черкелов е отново в родината. В края на февруари 2019 г. той откри в София експозиция, озаглавена „Светът е твой“. Тя може да бъде разгледана до края на месец март в галерията на улица "Оборище" № 5.

Хубен Черкелов е роден в Кърджали. Живее в Ню Йорк от 2000 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и Художествената академия в София. В средата на 90-те години на миналия век е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София. След преместването си в САЩ става популярен с картините със сюжети от банкноти и монети. Негови творби са представени в Музея „Бронкс“ в Ню Йорк, Музея „Броган“ във Флорида, на 54-ото Биенале във Венеция, както и в други галерии в Ню Йорк, Бостън и Шарлът. 

Хубен Черкелов: Озаглавил съм тазгодишната си изложба „Светът е твой“. Искам да кажа, че изкуството е достъпно, че то е навсякъде, че вече живеем, за добро или за лошо, в един глобализиран свят. Вече много хора пътуват, виждат различни неща. Художниците, на свой ред, също пътуваме, показваме произведения на изкуството пред различна публика. Светът принадлежи на човека, на публиката. Това, което изкуството прави, е да подпомага хората да се чувстват по-добре. Изкуството, което ние познаваме от 2000 години, то не може да решава големи проблеми, не може да лекува слепота или СПИН. Целта на изкуството е съвсем друга - да подкрепи хората да им мине деня, седмицата, годината по-леко, по-добре. От тази гледна точка всичко в моята изложба е обърнато към публиката, към хората.

-  В началото, когато пристигнах в САЩ, нямаше още клетъчни телефони и компютри, комуникацията беше далеч по-трудна. За да се обадя на мои роднини и приятели в България, ползвах улични телефони. Трябваше да имам много монети от 25 цента, защото за един нормален телефонен разговор са нужни доста. Тогава забелязах, че американците имат най-различни символи от различни щати на своите монети. Не бяха унифицирани и ми стана любопитно защо и как са решили даден образ да бъде върху точно определена монета. И така започнах. За мене образите върху банкноти и върху монети са символи на комуникация.Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11